Целина и моркови извеждат отровите от организма

Целина и моркови извеждат отровите от организма

Комбинацията от целина и моркови ускорява метаболизма независимо дали са приемани под формата на салата или фреш. Те обаче имат и свойството да извеждат бързо и успешно отровите от организма.

Целината е отличен източник на антиоксиданти и полезни ензими, в допълнение към витамините и минералите като витамин К, витамин С, калий, фолат и витамин В6.

Прилаган като антихипертензивен агент в народната медицина, целината продължава да доказва, че има много ползи за сърдечно-съдовото здраве. Фармакологични проучвания доказват, че тя притежава и противовъзпалителни действия, които спомагат за подобряване на кръвното налягане и нивата на холестерола, както и за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Целината също така осигурява и диетични фибри, които спомагат храносмилането и загубата на излишно тегло. В допълнение, високият процент на вода и електролити може да предотврати дехидратацията, а специалните съединения помагат на целината да действа като диуретик и да намали задържането на вода в организма. Освен, че доставя антиоксидантни флавоноиди и полифенолни фитонутриенти в тялото, други значителни ползи от целината включват способността й да подобрява състоянието на черния дроб, кожата, зрението и когнитивното здраве. Семената й могат да се консумират в салатата, тъй като те помагат за намаляване на възпалението и бактериалните инфекции.

Морковите, освен свойството за подпомагат метаболизма са и изключително полезни за страдащите от диабет, тъй като съдържат въглехидрати, но в малко количестви и са богати на фибри. Освен това те са добри не само за здравето, но и за красотата, защото подобряват структурата на кожата.

Консумацията на моркови се свързва още и с понижен риск от рак на белия дроб, на гърдата и на дебелото черво. Според учените веществото фалкаринол, което също се намира в това кореноплодно, има противоракови свойства. Същевременно, те предпазват сърцето от кардиологични неблагополучия. Това се дължи на полезните в тях бета- и алфа-каротините, и на лутеина. Редовната им консумация понижава нивата на холестерола, тъй като те са богати на разтворими фибри.

Изследователи от Харвардския университет установяват, че хората, които консумират повече от шест моркова седмично, са с по-малък риск да получат инсулт.

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.