Своеобразна цедка за отваряне на нови аптеки предвижда проект за промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Той е предложен за обществено обсъждане от здравния министър Кирил Ананиев.

За целта ще бъде създадена Национална аптечна карта, която ще регламентира в кои райони да има повече, а в кои по-малко аптеки. Така, според мотивите на министър Ананиев, населението ще има

по-добър достъп до медикаменти

Въпросната карта трябва да определи минималните потребности от аптечно обслужване и достъп до лекарства на територията на всяка област.

По данни на Съюза на фармацевтите в България сега съществуват огромни диспропорции както в различни области, така и в рамките на една и съща.

Към момента например денонощните аптеки в цялата страна са под 1 процент, като преобладаващо те са в столицата и няколко областни града.

Според проучване на съсловната организация населението, което обслужва средно една аптека в страната, е 1800-1900 души, в Кърджали – 3000, а в София около 1200-1300 човека.

Един от механизмите, предвидени в проектозакона, е една основна аптека да разкрива свои филиали в по-малките населени места. На подобен принцип сега работят общопрактикуващите лекари там, където селищата са с малобройни жители. Там към практиката на джипито работят фелдшери. Всяка аптека ще може да разкрива до два филиала на територията, на която оперира, работейки на график на седмица не по-малко от два пъти по четири часа.

Предвижда се още ценообразуването и заплащането на лекарства по линия на

Националната здравноосигурителна каса

да се определя от закон.

Според проекта се забранява един и същ търговец да притежава едновременно разрешение за търговия на дребно и разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти. Според мотивите на министър Ананиев това се прави, за да се осигури възможност за конкуренция между участниците на пазара.

Занапред прилагането на медикаменти за лечение на заболявания и състояния извън определените им показания при липса на друга алтернатива за лечение може да се прилага само ако научно е доказано, че те могат да помогнат. Това се прави по изключение и само под контрола на лекар, който ще носи цялата отговорност за лечението.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сачева: Проверяваме 170 хиляди, които нито учат, нито работят

„Ще формираме и проучим профила на 170 хиляди души, които нито учат нито работят, имаме идея да засечем информацията между регистри на ГРАО, НСИ, НАП, както и от базата на Агенция по заетостта, така ще можем да добием ясна представа за социалното положение на тези хора.“ Това заяви социалния министър Деница Сачева за „Монитор“. През следващите два месеца предстои да се разбере кои са тези хора, с какво се занимават, дали са в сивата или платформената икономика, и какво може да се направи за тях.

Язовир “Белмекен“ полупразен

Пазарджишкият фотограф Александър Иванов засне какво е в момента нивото на язовир“ Белмекен“-някогашната гордост на родната енергетика и снимката показва едно-водата в него е намаляла значително. Ако не паднат обилни валежи или сняг по високите части на Рила, положението с високопланинския язовир ще стане критично.

Обявиха грипна ваканция и в Сливенско

РЗИ-Сливен също обяви грипна епидемия на територията на цялата Сливенска област, считано от 29 януари. Новината съобщи директорът на инспекцията д-р Петя Балулова.