Царевицата и слънчогледът заплашени от суша

Царевицата и слънчогледът заплашени от суша

Към настоящия момент от ведомството определят състоянието на посевите с царевица и слънчоглед като добро. Развитието на земеделските култури в по-голямата част от полските райони протича при задълбочаващ се дефицит на почвена влага и наднормени температури, сочи информация на агроведомството, цитирана от БТА.

Падналите валежи през второто десетдневие на юли бяха локални. На места в северозападните райони те достигнаха и надвишиха нормите за месеца, като във Враца достигнаха 56 л/кв.м., в Монтана - 100 л/кв.м. и Драгоман - 73 л/кв.м. Там съответно и дъждовете наводниха земеделски участъци. В по-голямата част от Южна България валежите бяха без стопанско значение, посочиха от МЗХГ. По оценка на експертите обаче, екстремно високите температури в момента се отразяват неблагоприятно върху фертилността на полена при слънчогледа и средноранните хибриди царевица.

При слънчогледа протича фаза "наливане на семената". При царевицата се наблюдават различни фази - от "цъфтеж и изсвиляване" при късните хибриди до фаза "млечна зрелост" при ранните хибриди царевица. В някои райони на страната са отчетени щети в различна степен от градушки и проливни дъждове върху посевите с царевица и слънчоглед, като техния размер към момента не е висок, спрямо засетите площи.

При настъпили поражения от неблагоприятни климатични събития, земеделските стопани могат да подадат заявление в Общинските служби по земеделие за извършване на оценка на щетите от Експертна комисия и издаване на съответния протокол, напомнят от МЗХГ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.