Цар Калоян взел пояса на Богородица от рицарите

Цар Калоян взел пояса на Богородица от рицарите

Една от най-големите реликви в Христовата църква е коланът на света Богородица. Съгласно евангелското предание Божията майка сама го изтъкава от камилска вълна и го носи до своето време Успение. Тази светиня и частиците на робата са единствените неща на Богородица, оцелели до наши дни.


Преданието

Съществуват две версии за това как Богородица е дарила колана си.

Според едната Божията майка след смъртта си се явила на апостол Тома и му дала колан на утеха, защото той е единственият сред апостолите, който не успява да се сбогува с нея и се появява едва на третия ден след погребението и много тъгува за това. Другата версия твърди, че коланът е подарен от Богородица малко преди смъртта си на две вдовици, живеещи в Йерусалим, които след това предават реликвата от поколение на поколение.


Разделяне

В края на IV век първият император на Източната Римска империя Аркадий пренася пояса на Богородица в Константинопол. Реликвата била поставена в златно ковчеже, запечатана с царския печат. През 458 г. император Лъв I го прехвърля в църквата „Влахерна“. През X век поясът на Богородица е разделен на части. Византийските императори взели една от частите на светилището като талисман по време на военните си кампании.


В Търново

Поясът останал в Константинопол до 1204 г., когато след превземането на града от кръстоносците отделните му части се разпиляват по света. Една от тях попада и в България. Според една от версиите тя може би е изискана от цар Калоян, след като разбива рицарите при Одрин, или от цар Иван-Асен Втори, който по-късно сключва съюз с тях. Също така не е ясно и как от България той попада в Сърбия. Най-вероятно е обаче той да е изнесен от Търново от сръбския княз Иван-Стефан, който за около година е български цар след гибелта на цар Михаил Шишман през 1330 г. в битката при Велбъжд. Сигурно е обаче, че малко преди да намери смъртта си на Косово поле през 1389 г., сръбският крал Лазар предал частта от пояса на Ватопедския манастир, където се съхранява и до днес в главната манастирска катедрала. Част от Светия пояс се намира манастира „Троодитиса“ в Кипър, в църквата „Влахерна“ в Зугдиди, Грузия, катедралата „Сакра Цинтол“ в Прато, Италия, църквата "Умм Зюнар" ("Храм на пояса на Богородица") в Хомс, Сирия, в храм „Пророк Илия“ в Москва и в Казанската катедрала в Санкт-Петербург,


Изцелението

Съпругата на Василев Лъв VI Мъдрата (866-912 г.) Зоя била завладяна от нечист дух. Императорът помоли патриарха да отвори ковчежето със светата реликва. След като го докосва, тя напълно се отърва от болестта си. В знак на благодарност към Божията майка за станалото чудо императрицата бродира колан със златна нишка, след което отново е затворена в ковчега и запечатана.


Спреният мор

През 1827 г. основателят на манастира „Хилендар“ отец Сава пише: „В Енос морът на чумата е спрян от благодатта на Светия пояс на Богородица“ и след това, след като Светия пояс се пренася в Димотика, се появява следното вписване: „Тук, както в мора, прекратен от благодатта на Светия пояс. "

През 1864 г. турският султан Абдул-Азиз се обърнал към монасите на Ватопед с молба за пояса във връзка с епидемията от холера, бушуваща в Константинопол. Щом корабът със светилището на борда се приближи до пристанището на Константинопол, епидемията, бушуваща в града, спря и вече болни хора започнаха да се възстановяват. Абдул-Азиз бил толкова впечатлен от това събитие, че наредил коланът да бъде донесен в двореца му, за да може да го почете.


Сразената напаст

През 1894 г. жителите на град Мадита в Мала Азия са били насилвани от скакалци, унищожавайки посевите и лозята. Отчаяните хора помолили бащите на манастира Ватопед да им осигурят колана на Богородица, за да се преборят с това зло. Щом корабът с колана се приближи до пристанището, облакът скакалци се издига от нивите и се отправя към морето, където изчезва.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.