Цачева: Мониторингът на България от ЕК може да падне през септември

Цачева: Мониторингът на България от ЕК може да падне през септември

Механизмът на проверка от страна на ЕК към България да отпадне през септември. Такива очаквания има правосъдният министър Цецка Цачева, стана ясно от изказването й по време на парламентарния контрол.

 

Последният мониторингов доклад бе през ноември 2018 година, когато ЕК ни похвали че сме изпълнили голяма част от препоръките.

Пред депуттите Цачева напомни част от констатациите в него и поясни, че сме затворили три от шестте показателя – независимост на съдебната система, правна рамка на антикорупционното законодателство и борбата с организираната престъпност. По останалите три действията продължават. В тази връзка Цачева поясни, че очаква до юли устен доклад в тази насока. Тази седмица пък е имало мисия на ЕК у нас, които са се срещали с всички инсититуции.

Цачева отчете, че по отношение независмост и отчетност в съдебната система България е направило всичко, което се очаква. Освен това са изпълнени препоръките за уеднаквяване на натовареността. Вървят реформи в насока реформа на електронното правосъдие. „И след доклада на ЕК за напредъка на България, продължи решимостта на отговорните институции за постигане на необратимост на реформата в правосъдната система и борбата с корупцията“, каза Цачева и добави: „Правителството остава решено да предприеме необходимите стъпки, гарантиращи върховенството на закона в страната и то в максимално кратки срокове“.

Правосъдният министър поясни, че са решени в оставащото време до лятото, когато края на юни или началото на юли ще има устен доклад, да довършат мерките, които са процес на изпълнение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.