Цацаров се срещна със съветника на Белия дом за защита на интелектуалната собственост

Цацаров се срещна със съветника на Белия дом за защита на интелектуалната собственост

Наказателният кодекс се нуждае от спешни изменения в частта „Престъпления против интелектуалната собственост“, за което е необходим експертен опит, но и политическа воля.

До това общо становище са достигнали главният прокурор Сотир Цацаров и координаторът на Правителството на САЩ по въпросите на защитата на интелектуалната собственост Вишал Амин. Двамата се срещнаха вчера, като на разговора са участвали и завеждащият отдел „Специализиран“ във ВКП Румяна Арнаудова и прокурорът от този отдел Илона Кръстенякова, съобщиха от държавното обвинение. По време на разговора е било обсъдено сътрудничеството между правоохранителните органи на България и САЩ при разследването на тези престъпления. От прокуратурата са запознали Вишал Амин с действията, които са предприети в тази насока – издаване и актуализиране на указания за разследването на престъпления против интелектуалната собственост, създаване на мрежа от прокурори, отговорни за тези разследвания на територията на цялата страна, както и провеждане на обучения с такава насоченост. В резултат на тези действия, е постигнато двойно увеличение на образуваните досъдебни производства с такъв предмет – при 79 за 2018 г., само за първите 9 месеца на 2019 г. те са 147. През 2019 г. за първи път са постигнати осъдителни присъди с налагане на наказание лишаване от свобода на 16 лица. Представена е била и подробна информация за последните действия на прокуратурата, МВР – ГДБОП и НАП срещу нелегални кабелни оператори. Длъжността „Координатор на Правителството на САЩ по въпросите на защитата на интелектуалната собственост“ е създадена с акт на Конгреса през 2008 г. Координаторът действа като главен орган на изпълнителната власт към Президента на САЩ, който отговаря за провеждането на политиката на американското правителство за защита на интелектуалната собственост и противодействие на нелегалното пиратство. Назначението на г-н Вишал Амин на тази длъжност е потвърдено от Сената на САЩ през август 2017 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.