Пълна измама и целенасочена е това, че правилата се правят, за да се улесни отстраняването на Лозан Панов. Никой няма интерес да го отстрани, нито ще го направи. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в кулоарите на НС, а поводът за коментара му са готвените промени в закона за съдебната власт относно възможността за разследване на „тримата големи“. Малко по-рано пък шефът на ВКС Лозан Панов определи готвените законови текстове като "законът Панов" и "поправите Панов", в опит за пореден път да внуши, че срещу него се готви атака за отстраняването му от поста.

Обвинител номер 1 определи предложенията като позитивни, тъй като за първи път се създават правила и посочи основните спекулации по темата. Той изтъкна, че една от тях е, че ЕК иска поправки в закона само по отношение на главния прокурор. По думите му обаче в последния доклад на комисията е записано, че проверки са нужни както за главния прокурор, но и за други висши ръководни длъжности в прокуратурата. В техническия доклад, който е приложение към основния на ЕК, изрично пък се споменавали и председатели на върховни съдилища, увери Цацаров.

„Навежда се мисълта, че тези правила се правят, за да се улесни атаката срещу председателя на ВКС и на поста му“, коментира Цацаров и добави : “Пълна измама, личните страхове на Панов не искам да ги коментирам“. Цацаров попита кое е по добре - сегашното положение, при което наказателно производство срещу председателя на ВКС може да бъде образувано незабавно без пречка или правила, при които това става с разрешение на 17 души или 2/3 от членовете на ВСС.

„Това се оказва защитен механизъм срещу произвол“,

увери Цацаров по адрес на промените. Обвинител номер 1 обясни, че новите правила всъщност ще пазят Панов и който и да е шеф на ВКС. „Дайте да не спекулираме със страхове“, каза той.

Цацаров коментира още, че предложението на съдебния министър Данаил Кирилов не е съвършено, но вместо да се „разкъса“, е по-добре да се подложи на дебат или дори предложенията да се пратят на Венецианската комисия ако от правосъдното ведомство преценят. „И така тази дискусия да роди истината“, каза той. По време на обсъжданията в работната група на поправките пък чул призиви от колеги, прокуратурата да излезе от съдебната власт. „ А те са били кандидати за главни прокурори. Нещата не са конюнктурни“, допълни той.

Всъщност Цацаров бе в НС за гласуване на годишния доклад на прокуратурата като преди това през пленарна зала бяха одобрени докладите на ВСС, Инспектората към него, съдилищата и ВАС.

Докато докладите на останалите бяха приети без забележки, този на Лозан Панов бе подложен на критики от народните представители. От парламентарната трибуна Панов си позволи за пореден път отново да разкритикува НС заради поправките в НПК и ЗСВ от последните години. Той отново подчерта и, че натовареността в съдилищата е неравномерна, а конкурсите за магистратите са бавни и неефективни. Панов дори стигна още по-далеч, като предложи на законодателя да се закрият още две военни съдилища, а в слабо натоварените районни съдилища да правораздава само един магистрат.

Изказването на Панов пък предизвика ответната реакция на депутата Павел Шопов от "Атака".

"Има хора, които си придават важност, която не им се полага.

Време е най-после да направим някои фини настройки и всеки да си знае ролята, мястото и функциите. Ролята на председателя на ВКС е да ръководи ВКС, той е съдия и като всички други съдии трябва да решава дела. Да си съдия означава, че трябва да се произнесеш по един конкретен казус", заяви Шопов. Той добави, че като шеф на върховен съд, ръководителят му няма право на мнение и интервюта.

"Нямаш право да протестираш и да събираш около себе си съдии и да обединяваш определени кръгове",

добави депутатът. Според Шопов работа на законодателя е да прецени, кое е правилно или грешно, а председателят на ВКС няма право да си преписва по- големи правомощия.

Шопов пък даде да се разбере, че шефът на ВКС трябва да отговаря "за сградата, за чистачките", а не да е съучастник в "малък, конституционен, държавен преврат". Той упрекна Панов, че говори за проблемите на цялата съдебна система и изземва функциите на законодателя и на ВСС.  "30 години след началото на промените всеки да се мълчи по този въпрос е равносилно на малък конституционен държавен преврат", каза Шопов. Той протестира и срещу определянето на шефа на ВКС като първи магистрат в държавата. "Никой не може да бъде наричан първи, втори или трети. Председателят на ВАС защо да не бъде наречен пръв между съдиите? Кой е по-високопоставения? Каква е разликата?

Административният ръководител на ВКС няма право да участва в прения, в дискусия. Той се грижи за сградата за чистачките, това е неговата грижа",

каза Шопов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ГЕРБ внасят във вторник поправките в НК за непълнолетните убийци

ГЕРБ обмислят да внесат във вторник поправките в Наказателния кодекс за непълнолетните убийци. През миналата седмица от парламентарната група, в лицето на депутата Маноил Манев, започнаха консултации с експерти, в това число и с адвокатурата.

Йордан Цонев: ДПС ще гласува „въздържал се“ за хазарта

ДПС ще гласува „въздържал се“ за поправките в закона за хазарта, внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Това обяви депутатът от ДПС Йордан Цонев пред Канал 3, като посочи, че от движението не искат да участват въобще в този дебат и няма да внасят свои предложения по закона. По думите му те искат да стоят настрана от този спор, тъй като има неразбиране за този бизнес

Бивш екоминистър: Язовирите да се управляват с изкуствен интелект

Европа може да ни помогне и да ни подкрепи да използваме изкуствен интелект, за да направим модели за прогнозиране на водата на язовирите. Това заяви бившият екоминистър и евродепутат Искра Михайлова. Според нея е необходима нова технология, виждане, приемане на иноваци и нови технологии във всеки един сектор в България, но най-вече във водния.