Цацаров предлага: Затворниците на работа под охрана и със знаци (ОБНОВЕНА)

Цацаров предлага: Затворниците на работа под охрана и със знаци (ОБНОВЕНА)

Преминаване в по-лек режим само при реални доказателства за превъзпитание

Затворниците да ходят на работа на външни обекти само под охрана и с обозначителни знаци. Тази теза защити главният прокурор Сотир Цацаров в кулоарите на парламента, а поводът е поредният случай на избягал затворник в Ловеч. Преди това Цацаров бе на конференция в НС, посветена на бортата с финансирането на тероризма. 

Цацаров изтъкна, че всеки затворник има право на труд. Според него обаче това трябва да става при нормален режим, както и в други държави - под охрана и със знаци, които обозначават, че лицето е затворник. 

Каквото и да е ръковдството, при тези условия и нормативна база, това ше се повтаря,

каза Цацаров и намекна, че са нужни законодателни промени. По думите му такива могат да се напарвят и в рамките на  месец, но след разумна обществена дискусия, като самото общество реши има ли нужда от ред в местата за лишаване на свобода. 

Според него обаче е важно дали има воля за законодателни промени. По думите му оставката на вътрешния министър няма да промени нищо. Ще реши нещата до следващото бягство от затвора. Тези условия карат затворниците бягат, каза Цацаров. 

Преди това той обясни, че бягството е лош знак.  „Всяко отклоняване е бягство. Проблемът не е в терминологията. Конкретното лице е осъждано на 13 години лишаване от свобода за грабеж и изнасилване, а остатъкът – близо 5 години. Конкретният въпрос е свързан с режима на конкретния лишен от свобода, статута му и причините, по които той работи съвсем свободно навън без какъвто и да било надзор”, каза Цацаров.

Той е  разговарял с окръжния прокурор, като уточни, че все

още няма резултат от издирването на затворника. 

Общата страна на проблема касае и положението в самите места за лишаване от свобода. Близо година и половина в ГД „Изпълнение на наказанията” нямала постоянно ръководство, което според него се  отразявало и на работата на дирекцията. Към това по думите му трябва да прибавим и социалните проблеми на надзирателите, както и режима в затворите и по специално действащите нормативни актове.

Според него има нужда от дискусия в състояние ли е държавата и обществото да сложи ред. Това по думите му означава промени в нормативните актове относно режима, въвеждане на ограничения при преминаване от по-тежък в по-лек, като това да става само при добро поведение и реални доказателства, че има превъзпитание, както и

ограничаване на възможностите на работа на външни обекти на лица с такива наказания,

дори въвеждането на отличително облекло и знаци.

Всичко това трябва да бъде преразгледано, в противен случай това ще се повтаря, каза Цацаров и обаясни, че в местата за лишаване от свобода се ражда затворническа аристокрация. Той изтъкна, че оперативният надзор на затворите се осъществява от МВР. По думите му вечер в затворническите общежития се пада по един надзирател на 50 човека. В затворите пък на 520 души нощната смяна надзиратели е между 18-20 души.

Системата е на ръба,

каза Цацаров.

Накрая той обясни, че личната отгворност за казуса е на ръководството на затвора и охранителния съства, които са допуснали лицето да работи на външен обект и без охрана. 

Цацаров бе попитан дали бившият банкер Цветан Василев е със сръбско гражданство. Той обаче обясни, че не може да потвърди това и уточни, че това по никакъв начин няма да повлияе на делото, което ще продължи. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.