Цацаров предлага съкращаване на всяка трета прокуратура

Цацаров предлага съкращаване на всяка трета прокуратура

Масово искат окрупняването да стане от 1 януари 2020 г.

Решението на прокурорската колегия на ВСС за закриването на 29 от всички малко над 100 районни прокуратури в страната и обединяването им с други бе обсъдено на работна среща между главния прокурор Сотир Цацаров, членовете на прокурорската колегия и административните ръководители на апелативните, окръжните и районните прокуратури от съответните съдебни райони.

Тя бе проведена в Националния институт на правосъдието и бе излъчвана онлайн в реално време чрез интернет страницата на ВСС

Решението на прокурорската колегия е от 22 май т.г. и реално означава, че ще бъде съкратена всяка трета районна прокуратура. В него се предвижда процесът за оптимизиране на структурата на районните прокуратури да продължи със закриване на 29 районни прокуратури, като на тяхно място бъдат разкрити териториални отделения към 15 районни прокуратури със седалище в областните градове.

Идеята е, след като бяха закрити 11 районни прокуратури от 1 януари 2019 г., процесът да продължи с окрупняването на държавните обвинения в Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево, Котел, Нова Загора, Велики Преслав, Нови пазар, Исперих, Кубрат, Омуртаг, Попово, Радомир, Елена, Кнежа, Левски, Никопол, Провадия, Девня, Бяла, Дулово, Тутракан, Първомай, Гълъбово, Раднево, Берковица, Лом и Елхово.

Работната среща се провежда преди прокурорската колегия на ВСС да изпрати предложението си на пленума на съвета. След срещата прокурорската колегия

ще гласува обобщен вариант на предложението и ще го представи

на пленума, който окончателно ще гласува и определи закриването на съответните прокуратури и разкриването на териториални отделения на мястото им.

Ще има и консултации с правосъдния министър относно процедурата. В последния мониторингов доклад през ноември 2018 г. бе отбелязано като положителна тенденция окрупняването на прокуратури в страната.

„Смисълът на това събиране на работна среща е да се чуе това, което се предлага и да се кажат всички аргументи. Нашата работа е да ги чуем. На първо място - необходимо ли е да стартираме оптимизирането с този обем и от 1 октомври т.г., като повечето предложения от вас са за 1 януари 2020 г. На второ място – да се отчете всичко за транспорта, разстоянията, сградната обезпеченост. Трето – съдбата на съдебните служители. Четвърто – пътуванията на прокурорите. Ще слушаме разума, не емоциите. Страна


с такова население да поддържа толкова прокуратури е твърде

неадекватно. Отлагането на оптимизирането е начин, но не е решение. Ако трябва нещо да бъде коригирано в предложението ни, това ще бъде направено разумно. Ще говоря с прокурорската колегия да видим къде какво да направим. Не се опитвайте да се сговаряте с местната общинска власт“, заяви Цацаров на шефовете на прокуратури.

От своя страна те изказаха различни мнения – за големи разстояния в някои райони, които ще трябва да изминават прокурорите всекидневно, за липса на служебен транспорт или пък място в сградите, където ще стане окрупняването. Масово прокурорите поискаха реформата да започне от 1 януари 2020 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.