Цацаров поиска БГ гражданството на четирима чужденци
2

Цацаров поиска БГ гражданството на четирима чужденци

Да бъде отнето българското гражданство на четирима натурализирани българи е поискал главният прокурор Сотир Цацаров от правосъдния министър Данаил Кирилов, съобщиха от държавното обвинение. Правомощието е дадено на главния прокурор с чл. 31 от Закона за българското гражданство, уточниха от там.

Повод са постъпили от ДАНС сигнали до Върховната касационна прокуратура, касаещи основно неизпълнение на задълженията за поддържане на направени инвестиции, заради което обещание са получили българско гражданство. От прокуратурата уверяват, че по всеки от сигналите се извършва пълна проверка и има основания за отмяна на натурализацията.

Мотивът за отнемането на БГ паспорта, с който се е сдобил в средата на 2011 година Сергей Олегович Дружинин например е, че руснакът е укрил факти, които биха послужили като основание за отказ за гражданство. В случая били предоставени фалшиви документи от името на транспортното министерство по времето на Петър Мутафчиев за това, че Дружинин има транспортно дружество. В къща в село Брестник на 30 юни 2010 година били открити фалшиви документи и печат, които имат отношение по случая. Каир Закирович Рахимов от Казахстан, който придобил българско гражданство с указ от 6 юли 2011 година също укрил факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на наше гражданство. Според доказателствата, Рахимов е измамил държавата по същия начин - с фалшиво предложение от министерството на транспорта за това, че има дружество, което допринася за икономиката на страната. Руснакът Владислав Леонидович Левицкий, който получил паспорт в края на 2016 година, пък не е поддържал инвестицията, заради която му бил даден, поне в минималния законов срок от две години. Владислав Левицкий от своя страна придобил гражданството си чрез закупуване на Държавни ценни книжа на стойност 525 000 евро на 7 октомври 2010 година. Падежът на емисията бил 3 август 2012 година. От това бил формиран извод, че той е вложил в страната ни 1 млн. лв. След това, на 12 ноември 2014 година Левицкий закупил облигации за над 1 млн. лв. Проверка на Българската агенция за инвестиции установила в крайна сметка, че няма промяна относно извършената инвестиция, като чужденецът закрил всичките си сметки и изтеглил тези инвестиции по-рано от двугодишния срок. Аналогична е причината за искането за отнемане на гражданството на Галина Олеговна Улютина, също от Русия.

Проверката на Върховната касационна прокуратура по сигналите на ДАНС и за други лица продължава.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.