Цацаров: Още днес подавам оставка пред ВСС (ОБНОВЕНА)
2

Цацаров: Още днес подавам оставка пред ВСС (ОБНОВЕНА)

Сотир Цацаров още днес следобед ще депозира оставката си пред ВСС като главен прокурор. Това заяви самият той в кулоарите на НС, след като бе избран от депутатите за шеф на КПКОНПИ.

По думите след това би следвало да има произнасяне от пленума на ВСС и решение, което да е и предложение до президента за освобождаването му. Самият държавен глава пък трябва да издаде указ за предсрочно освобождаване.

"Няма да изчакам датата 10 януари, защото мисля, че за доброто на двете институции - прокуратурата и на комисията, е добре всеки от ръководителите да поеме своите правомощия", разясни още Цацаров в кулоарите на НС.

Той даде да се разбере, че не би трябвало негов заместник да продължи мандата. По думите му в момента, в който има указ за неговото освобождаване, няма да има пречка Иван Гешев да встъпи в длъжност. "В деня, в който аз отстъпя и съм освободен, няма пречка той да встъпи в следващия ден", аргументира се Цацаров и добави :"Това и ще направим". След като депозира оставката си, на следващия ден ВСС би трябвало да проведе заседание на пленума. Така всъщност днес следобед Цацаров ще председателства за последен път прокурорската колегия.Той разясни, че решението на ВСС има качество на предложение до президента за предсрочното освобождаване на главния прокурор.

"От тук насетне е държавният глава със своя указ"

каза той. Цацаров поясни, че няма срок в който президентът е длъжен да подпише указа за неговото освобождаване, но не вярва, че държавният глава ще го бави.

Цацаров отрече да е бил в конфликт на интереси докато е траела процедурата за главен прокурор. Той припомни, че законът му давал срок от 30 дни да отстрани несъвместимостта. "Ако имах по-дълъг мандат, щях да бъда още 30 главен прокурор. Аз няма да бъда", увери той.

Наред с това той коментира и случая с отравянето на Емилиян Гебрев и връзката с това на Сергей Скрипал, след като преди ден прокуратурата публикува данни от разследването по казуса. Цацаров поясни, че това не са всички резултати, известни на разследването. Работело се изключително интензивно и с чужди партньори и не напразно експертиза била възложена на лаборатория на ФБР. "Основанията, които ни карат да мислим, че има тясна връзка - не между двете престъпления, а между лицата - е че има съвпадения сред обвиняемия по делото Скрипал и негови посещения у нас", поясни Цацаров. Разследващият екип е започнал да разплита местата, които са постени от руския гражданин и други, които са го посещавали или са се засичали в полетите към България.

"Така е оформена една група 4-5 граждани на Руската федерация,

по отношения на които са извършени съответните действия", каза още той.

Цацаров коментира и дали се е разпознал в думата "батка" от изказването на шефа на ВКС Лозан Панов, които избирали следващия главен прокурор. "Ако това, че председател на Върховен  съд ще използва този език и ще нарече премиер и главен прокурор две батки и от това ще се почувства по - велик и силен, щом това го прави щастлив.. Коледа е. Всички трябва да са щастливи", добави той. Цацаров отказа да коментира изказването на премиера Борисов, че поръчал на парламентарната квота във ВСС да подкрепи Лозан Панов за шеф на ВКС.

По повод идеята независим прокурор да разследва и контролира главния прокурор, Цацаров поясни, че има изричен ангажимент, че препоръките на Венецианската комисия ще бъдат изпълнени в рамките на конституционни ред у нас. От там насетне правителството реагира политически, изпълнявайки този ангажимент, каза тя.Въпросът според него имал и юридическа страна - дали това е най-добрият законопроект. По думите му това все още е трудно да се каже и затова той не пожела да коментира дали този модел ще бъде работещ. Цацаров призова да не се отрича нещо, което още не е прието и да се е родило.

"В крайна сметка това се искаше, това се направи и бе прието от правителството"

каза той.

Той даде да се разбере, че КС е този, който казва дали един закон противоречи на конституцията, а не "един куп специалисти". По думите му Венецианската комисия предлага определени модели, а дали те съответстват на българския конституционен ред било проблем, който трябва да решат държавните органи. Той категорично отрече твърденията, че в решението на комисията има препоръки за промяна на структурата на прокуратурата.

Цацаров коментира и старото предложение за контрол над "тримата големи". По думите му той въвеждал механизъм за контрол на главния прокурор, но за двамата шефове на ВКС и ВАС създавал своеобразен имунитет и предпазна бариера срещу неоснователни действия на прокуратурата спрямо тях. "За да ги пипнат с пръст трябваше решение поне на 17 члена на ВСС", каза той и добави,че тук логиката била сбъркана. "И тя се сбърка политически", аргументира се той.

Относно това дали Борисов е оказал влияние върху парламентарната квота във ВСС,за да подкрепят Лозан Панов за шеф на ВКС, Цацаров препоръча този въпрос да се зададе и на самия Панов. "Премиерът каза, че те са си говорили много пъти с г-н Панов. След като са си говорил много пъти, то този разговор има двама души. Не може единият от тях да каже, че има търговия с влияние", заключи Цацаров.

Отказа да даде оценка за мандата си.

Иначе самите дебати в пленарна зала продължиха близо два часа. Какви бяха мотивите на депутатите и с колко гласа бе избран Цацаров, четете тук.

Данаил Кирилов: Поправките за независимия прокурор не са противоконституционни

Поправките в НПК за независимия прокурор, който да разледва главия прокурор, не са противоконституционни. Това даде да се разбере в кулоарите на НС правосъдния министър Данаил Кирилов. Категоричен съм, че не противоречи на Конституцията, добави той. По думите му са спазени трите изисквания на Венецианската комисия за този прокурор, който ще бъде завеждащият отдел "Инспекторат" към ВКП. Той ще има собствен, седемгодишен мандат, ще се избира от друг орган   - прокурорската колегия на ВСС и неговите актове няма да подлежат на контрол от главния прокурор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.