Цацаров опроверга „Шпигел“ за казуса с турски гражданин (ОБНОВЕНА)

Цацаров опроверга „Шпигел“ за казуса с турски гражданин (ОБНОВЕНА)

Абдула Буюк е върнат заради липса на валидни документи

По повод статия в списание „Шпигел“ и публикации в български медии от днес, 14.09.2020 г. - „Дневник“, „Медиапул“, „Сега“ и Клуб Z, КПКОНПИ публикува позиция на председателя на Комисията Сотир Цацаров, бивш главен прокурор:

През март 2016 г. Софийски градски съд не допусна екстрадиция на турския гражданин Абдула Буюк, по молба, предявена от компетентните органи на Република Турция. Решението на СГС бе потвърдено от Апелативен съд – София. В това производство по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, искането на молещата държава се изпраща на Върховната касационна прокуратура, която задължително постановява задържане на лицето за срок до 72 часа и изпраща преписката на съответния окръжен прокурор /в случая с Буюк – Софийска градска прокуратура/. Следва искане за задържане под стража и разглеждане на делото от съда, на две инстанции, с участието на прокурор. Така се процедира с всяка молба за екстрадиция, включително и с тази, касаеща Буюк. Впоследствие, след опита за преврат в Република Турция, по искане на посланика на тази страна у нас, е проведена моя среща с него в Съдебната палата. В хода на разговора съм поддържал категоричната позиция, че ново искане на турската страна за екстрадиция на Абдула Буюк със същите основания е недопустимо. Отклонено е предложението за посещение в София /във Върховната касационна прокуратура/ на турски магистрати, с които случаят „Буюк“ да бъде дискутиран. Подобни срещи с чужди дипломати, акредитирани у нас, са провеждани и по повод на много други случаи, свързани със законовите правомощия на прокуратурата в областта на международната правна помощ. През август 2016 г. Абдула Буюк бе предаден на турските власти в изпълнение на заповед, издадена като принудителна административна мярка от МВР на основание Закона за чужденците в Република България. По този повод министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви пред медии, че причината за предаването на Буюк е „липсата на валидни документи“ и че той „е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи“. Преди това, вицепрезидентът на Република България отхвърли молбата на турския гражданин за предоставяне на убежище у нас. Нито аз, като главен прокурор тогава, нито въобще прокуратурата имаха участие в тази процедура. Предаването на Буюк на турските власти е извършено по реда на Закона за чужденците в Република България, а не чрез екстрадиране.

Статията в „Шпигел“ е предшествана от публикация с идентично съдържание и документи в Клуб Z /„България и ловът на гюленистите“, 15 – 16.07.2020 г., автор Димитър Ганев/. Без да коментирам целите на тези публикации и начина на предаването им в посочените български медии, мога ясно да заявя, че не съм допуснал каквито и да е нарушения на закона. В този, а и в други подобни случаи, налагали официални контакти с чужди дипломати у нас, съм се придържал стриктно към законовите правомощия на главния прокурор и българските национални интереси.

По-късно МВР публикува на сайта си съобщение във връзка със случая:

Във връзка с медийни публикации, съдържащи внушения за извършени закононарушения от страна на изпълнителната власт в Република България при осъществяване на политиката на извеждане на лица, които пребивават незаконно на територията на страната, МВР категорично отрича извършването на подобни действия. Институцията, която отговаря за изпълнението на държавната политика по извеждане на лица, пребиваващи незаконно на територията на Република България, е Дирекция „Миграция“ на МВР.

През 2016 г. Дирекция „Миграция“ е изпълнила общо 68 заповеди за принудително отвеждане до границата, наложени спрямо турски граждани, които са се намирали в незаконен престой у нас съгласно разпоредбите на Закона за чужденците в Република България. Сред тези турски граждани е и цитираният в медийните публикации Абдуллах Бююк. За същото лице Дирекция „Миграция“ е установила, че към онзи момент не е подавало молба за международна закрила в Държавната агенция за бежанците, както и че на по-ранен етап му е било отказано убежище от администрацията на Президента на Република България. В този смисъл турският гражданин Абдуллах Бююк е пребивавал незаконно в страната и без валидни документи. Дирекция „Миграция“ е установила още, че през февруари 2016 г. същият е проникнал на територията на Република България с невалидни лични документи.

В резултат, на основание на определените му функционални задължения директорът на дирекция „Миграция“ е издал заповед съгласно реда на Закона за чужденците в Република България за принудително отвеждане на турския гражданин до границата. Заповедта е изпълнена на 10 август 2016 г. Турският гражданин е запознат със съдържанието на заповедта на родния му език, като същата не е обжалвана по административен или съдебен ред.

Доведеният син на съпругата на Лозан Панов клевети бившия главен прокурор в „Шпигел“

съобщи "Правен свят".

Доведеният син на Елисавета Панова – съпруга на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов - е съавтор на клеветническа статия в немското издание „Шпигел“, в която бившият главен прокурор Сотир Цацаров и настоящият премиер Бойко Борисов са обвинени в нарушения на закона в услуга на турския президент Реджеп Ердоган.

Димитър Ганев, който е подписан под статията разпространена в няколко български медии със сходна редакционна политика и водещи откровена кампания срещу главните прокурори в България още от времето на Никола Филчев, през Сотир Цацаров, до настоящия такъв – Иван Гешев, е син на бившия съпруг на Елисавета – Иван Ганев – но от първия му брак. На практика Димитър се явява доведен син на Елисавета и близък член на семейното й обкръжение.

В статията на Ганев, отпечатана в „Шпигел“ и преведена в изданието на олигарха Иво Прокопиев „Дневник“ (в което междувременно Димитър Ганев е бил редактор, бел.ред.),  както и в „Медиапул“ и „Клуб З“ на подсъдимия Огнян Донев, се цитират поименно Цацаров и Борисов, като двамата са обвинени, че са съдействали извън рамките на закона за предаването на турския гражданин на властите в родината му малко след опита за преврат срещу Ердоган. Авторите на статията се позовават на информация от „секретни съобщения от турското посолство в София“. Тук веднага възниква въпросът как доведеният син на настоящата съпруга на председателя на ВКС и колегата му Maximilian Popp са се сдобили с документи от секретен характер и има ли новият мъж на Елисавета принос за това (бивша Ганева и настояща Панова, бел.ред.).

Любопитен детайл в историята също е, че статията в „Шпигел“ идва седмица след като същото даде трибуна на председателя на ВКС Лозан Панов за „интервю“, в което всички въпроси и отговори бяха целенасочено поставени в услуга на кампанията срещу правителството и главния прокурор в България, като косвено беше отправена атака и срещу институциите на Европейския съюз.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.