Цацаров награди прокурора по ислямското дело и ДАНС

Цацаров награди прокурора по ислямското дело и ДАНС

Главният прокурор Сотир Цацаров награди прокурора по делото за разпространение на радикален ислям Недялка Попова от ОП-Пазарджик, следовател Даниела Янева от ОСлС към ОП – Пазарджик, и екипа от ДАНС, работили по случая, за образцово изпълнение на служебните им задължения. Това съобщиха от Прокуратурата. 

Делото за разпространение на радикален ислям е образувано на 4.06.2009 г. в ОП- Пазарджик срещу неизвестен извършител по престъпление по чл. 109 ал. 1 и ал. 2 във вр. с чл. 108 ал. 1 от НК. В хода на разследването е установено, че се касае за нелегална структура на ислямската организация „Ал Уакф Ал Ислами”, в която участват български граждани, завършили Ислямски университет в гр.Медина, Саудитска Арабия.

Ръководителите на структурата развиват дейност по налагане и утвърждаване идеологията на радикалния ислям  – „салафизма” .  Организацията е  развивала дейност на територията на три области – Пазарджишка, Благоевградска и Смолянска. На 04.10.2010 година са направени искания до ОС – Пазарджик за претърсване на жилища и помещения, ползвани от организацията. На 06.10.2010 г. е проведена операция на територията на трите области от прокуратурата и агенти на ДАНС, като са иззети множество вещи, литература и пари.Обвинителен акт в ОС Пазарджик е внесен на 14.06.2012 г. срещу 13 лица. Делото е известно като „Делото срещу 13-те имами“. С присъда от 2014 г. на ОС Пазарджик са осъдени  на лишаване от свобода:

– Саид М. от гр.Сърница/една година условно и 3000 лева глоба/

– Абдуллах С. от с.Кандови,общ.Велинград /девет месеца лишаване от свобода и 3000 лева глоба/,

– Ахмед М. от гр. Пазарджик/ една година лишаване от свобода с прибавени 3 години от предишна присъда и глоба в размер на 5000 лева/.

На останалите е постановена глоба.Присъдата е протестирана и обжалвана пред Апелативен съд –  Пловдив. Съдът постановява глоби за Саид М. и Абдулах С. На Ахмед М. наказанието е увеличено на 2 години лишаване от свобода.Следва обжалване на въззивната присъда пред ВКС от Ахмед М. Присъдата е отменена в цялост, включително и в частта, в която е влязла в сила за глобите.

Върховният касационен съд връща делото на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане.Апелативен съд – Пловдив разглежда делото, като в него участва наблюдаващия прокурор от ОП – Пазарджик Недялка Попова.На 30.03.2018 г. Апелативен съд – Пловдив потвърждава присъдата на Окръжен съд – Пазарджик спрямо Ахмед М. Присъдата отново е обжалвана от подсъдимия пред ВКС.

На 25.04.2019 г. Първо наказателно отделение на ВКС осъжда Ахмед М. на 1 г. лишаване от свобода. Към нея е присъединено и наказание от предишна присъда на Окръжен съд  – Пазарджик, в сила от 20.11.2004 г. от 3 години лишаване от свобода. Остава и глобата в размер на 5000 лева.

Ахмед Муса Ахмед е задържан още същия ден и приведен в Затвора гр. Пазарджик за изтърпяване на общо наказание от 4 години лишаване от свобода.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.