Цацаров: Отравянето на Гебрев няма  нищо общо с „Дунарит“

Цацаров: Отравянето на Гебрев няма нищо общо с „Дунарит“

Оръжейният бос вечерял с руснаци и поляци, преди да влезе в болница. Ще проверяват всички сделки към чужбина на собственика на ЕМКО

Предполагаемото отравяне на оръжейния бос Емилиян Гебрев няма нищо общо със сагата по незаконното овладяване на „Дунарит“. Това показа заседанието на депутати с главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Младен Маринов, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и шефовете на службите за сигурност у нас.

Всички те бяха изслушани при закрити врати от комисията за контрол на специалните служби към НС заради случая с влизането в страната на предполагаем участник в отравянето на Скрипал – агент от ГРУ с псевдоним Федотов и хипотетичната, недоказана към момента връзка с хоспитализирането на Гебрев, сина му Христо и директор от ЕМКО.

Според шефа на комисията към НС Димитър Лазаров данните на разследването показват, че

 „Дунарит“ не е в основата

на предполагаемия атентат

 срещу Гебрев.

„Връзката с „Дунарит“ и всички тези фирми, собственици на „Дунарит“, е вече чак 2016 г. Той (Емилиян Гебрев – б.р.) до април 2015 г. не е имал нищо общо с „Дунарит“. Тоест отравянето на Гебрев е станало, преди той да влезе в „Дунарит“. Тогава, ако си спомняте, имаше пак медийни разправии, имаше един белгийски гражданин с руски произход – Луврие (белгиецът с руски паспорт Пиер Луврие, който е свързан с руския олигарх Константин Малофеев – б.р.), който беше управител на едно от дружествата, прокурист на „Дунарит“, точно по това време“, заяви пред bTV Лазаров. Думите му бяха потвърдени и от главния прокурор Сотир Цацаров.

„Имаше медийни изяви на хора, които се представят и са близки до Гебрев. Те говорят за събития, които са се развивали доста време след 2015 г и се развиват и към настоящия момент. Те по никакъв начин не могат да бъдат съотнесени към април 2015 г.“, категоричен бе той пред журналисти след изслушването му в комисията. В същото време разследващите са установили, че оръжейният бизнесмен е вечерял с руски и полски бизнес партньори вечерта преди да му се появят симптомите на отравяне.

 Проверяват се контактите

на Емилиян Гебрев с лица

 с които е вечерял същата вечер и предишната. Те са от руски и полски произход, заяви Цацаров, като подчерта, че основните усилия на разследващите са насочени към установяването на контактите на оръжейния бос от април 2015 г. Според обвинител №1 данните до момента сочат, че именно някъде в тези контакти може да се търси и връзка с отравянето на Гебрев. Преди два дни разследване на Агенция Монитор показа, че Гебрев е бил в тесни бизнес връзки със свързаната с РСК МиГ полска фирма със смесена собственост „Полит-електроник“. Дружеството е полско, но

 зад него прозира сянката на

руските тайни служби

 Пак с полски произход е и сметката, през която Гебрев е изтеглил 12,4 млн. лв., които да плати на подставения човек на Цветан Василев – Иван Езерски, за да придобие контрола върху „Дунарит“. Тази сделка така и не е вписана от съда, защото с нея се прави опит да се заобиколят запорите, наложени от държавата върху фирмата, държаща собствеността на завода. Към момента оръжейницата е косвен длъжник на фалираната от Цветан Василев КТБ с близо 200 млн. лв.

Цацаров съобщи още, че комисията е решила да изиска всички лицензи за международни сделки с оръжие, извършвани от Гебрев и фирмите му през 2015 г. По думите му мотивите за този опит за убийство трябвало да се търсят към момента на осъществяването му или малко преди него. Цацаров направи уточнението, че прокуратурата не твърди, че Гебрев е претърпял хранително отравяне, а се разследва опит за убийство, но количеството в руколата в ресторанта е било твърде малко, за да предизвика състоянието, в което оръжейният бос е изпаднал и е стигнал до болница. По думите му

 Гебрев сам не може

да се сети за мотив

 

към онзи момент преди 4 години, заради който да му посегнат.

"Затова ние ще изискаме от междуведомствената комисия всички лицензи, които касаят сделки за износ на оръжие и боеприпаси към онзи момент", уточни Цацаров.

"Двете линии на разследване са свързани с опитите за отравяне на тримата, а от друга страна – с пребиваването на руските граждани. До момента това, което може да се твърди с категоричност, е само съвпадението на периода на пребиваване на въпросния руски гражданин Федотов с деня на състоянието, в който е изпаднал Гебрев. Това е установено със сигурност. Друго на този етап не е установено. По всичко друго се работи", обясни Цацаров.

Цацаров: Само британските власти

могат да установят има ли новичок

 С европейска заповед за разследване на Великобритания са били изпратени всички резултати от изследвания, както и тези от финландската лаборатория, за да се установи дали веществото, с което е бил отровен Емилиян Гебрев представлява или е близо до отровата новичок, заяви Цацаров.

„Всички резултати от експертизите са изпратени на британските служби, включително и тези, направени от финландската лаборатория. "Гебрев твърди, че веществото е новичок, единственият начин да установим дали това е или не е новичок, е изследване, което могат да направят само британските власти", заяви Цацаров. Той допълни, че в комисията е представил всички данни по отношение на предполагаемия руски агент Сергей Федотов, свързван със случая "Скрипал", връзката му с Емилиян Гебрев и посещенията му през 2015 г. в България. Проверени са маршрутите, автомобилите, които е ползвал, хотелите, в които е отсядал Федотов, който е бил придружаван и от други лица. Проверени са също така визи и документи, оповести главният прокурор.

 

 Вътрешният министър:

Разпитани са над 30 свидетели


Установени са лицата, с които бизнесменът Емилиян Гебрев е бил на вечеря, преди да му стане лошо и да бъде настанен в болница. Преди този момент Гебрев не е насочил МВР за натравянето. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на участието си в ресорната парламентарна комисия.

„Назначени са експертизи, разпитани са над 30 лица, които са имали отношения и срещи с тях, разговаряно е със специалистите на ВМА за евентуалното отровно вещество, което е било погълнато от пострадалите. Към този момент – 2015 г., в остатъчна вода от кафе машина в дома на Емилиян Гебрев е установено фосфорорганично вещество, което по състав съвпада с веществото в кръвта на пострадалия. Другата храна, която е изследвана, е салатата, която той е консумирал. Там е открито друго вещество – пестицид, но то не е причина за състоянието на Гебрев, защото е в много малки количества“, обясни вътрешният министър.
Той припомни, че случаят "Гебрев" се разследва на два етапа - първия етап, когато той е бил приет в болницата, а втория, когато в началото на ноември миналата година в МВР е постъпила информация от прокуратурата за възобновяване на разследването. Маринов припомни, че на 16 ноември 2018 г. станало ясно, че Гебрев финансирал свое собствено изследването във финландска лаборатория. Това също е приобщено към досъдебното производство. Изпитото кафе и салатата, които той е консумирал, имат наличие на фосфорно органично вещество, но те не са причина за състоянието на Гебрев, защото веществото е било в малки количества.

"Тази версия е отхвърлена", посочи Маринов. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.