Цацаров: Едни и същи кръгове атакуват прокуратурата и КПКОНПИ (ОБЗОР)

Цацаров: Едни и същи кръгове атакуват прокуратурата и КПКОНПИ (ОБЗОР)

*Депутатите изслушаха кандидатите за председател на антикорупционната комисия

*Обяви се против идеята комисията да има право на арести и СРС-та

Едни и същи кръгове атакуват прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в НС проведе изслушване на двамата кандидати за председател на КПКОНПИ – депутата от „Воля“ Симеон Найденов и предложения от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Атака“ Сотир Цацаров.

В рамките на два часа кандидатите представиха концепциите си, които от миналата седмица са на сайта на парламента, и отговаряха на въпроси на депутати и на такива, поставени от НПО-та, главно от „Правосъдие за всеки“, чийто председател Велислав Величков лично беше дошъл да чуе отговорите. Един от тях беше как Цацаров би „събудил“ КПКОНПИ, за да бъде ефективен орган за борба срещу корупцията.

„По отношение на състоянието на КПКОНПИ аз наистина казах, че трябва да бъде събудена, но позволете ми едно уточнение. Комисията трябва да бъде събудена не защото тя изначално не е постигнала нищо. В един период от време

КПКОНПИ остана без

ръководство и изпадна в състояние

на административно замиране. От това състояние тя трябва да бъде извадена. Дали ще успея, не мога да кажа. Ще дам всичко, на което съм способен, и ще направя максимума да опитам да успея. Затова още на първата страница на концепцията пише, че това не са предложения за мерки, а опит за предложение за мерки. В крайна сметка и потенциалът, който комисията има, и предлаганите мерки, и при ситуацията, в която се намираме, възможности тази комисия да заработи ефективно съществуват. Причините комисията да не е с висок обществен имидж са комплексни. Част от тях се коренят в нейната собствена дейност, част - в интереси на хора, които са свързани с това тази комисия да не работи, да няма правомощия. Това са същите хора, същите кръгове, които са източник и на атаките срещу прокуратурата.

Всеки, чието имущество е запорирано,

всеки, който е обвинен

и в резултат на това има запори за милиони левове и ако притежава съответните средства за обществено въздействие, няма да бъде позитивно настроен към комисията. Не мисля, че това може да бъде отречено“, заяви Цацаров. Той каза още, че ще успее да постигне изискването за равна отдалеченост и политически неутралитет, ако бъде избран за председател на КПКОНПИ.

Цацаров представи основните акценти в концепцията си. На първо място постави намаляването на централизацията с мотива, че комисията е колективен орган и членовете й трябва да носят своите отговорности, а не само да участват в общите събрания. Цацаров посочи, че администрацията на органа е прекалено раздута – от общо 482 щата. Членовете на комисията са 5-има и затова той предвижда промяна в правилника за дейността й. Ще има преценка на натовареността на дирекциите и пренасочване на хора, нов механизъм за проверка на почтеността на служителите и нови правомощия на Инспектората към комисията. Предвижда се създаването на консултативен съвет от юристи и въвеждането на електронен регистър на страницата на комисията, където да се проследява движението на сигналите. Цацаров акцентира и върху създаването на постоянен медиен мониторинг –

ежедневно проследяване на

публикации с данни за корупция

или конфликт на интереси при равно третиране на всички медийни сигнали. По отношение на декларациите за имущество, които се подават от хората във властта, ще бъдат приети единни указания за тяхното попълване, за да няма неясноти и допускане на технически грешки. Планира се създаването на нов вид сигнали, които да могат да бъдат подавани по електронната поща на комисията, и защита на подателите им, когато това се налага. Цацаров се обяви против допълнителни правомощия на КПКОНПИ като „задържане“ и собствена техника за СРС. Предвижда се създаването на териториални поделения на дирекция „Антикорупция“.

На въпрос какво трябва да се промени в антикорупционния закон Цацаров посочи, че трябва да бъде намален кръгът на лицата, определени като заемащи висши публични длъжности. Той постави и друг проблем.

„Неравното третиране по отношение на задълженията за деклариране –

ако си в брак, декларираш всичко,

което принадлежи на съпругата ти

ако си във фактическо съжителство, можеш да дадеш съгласие това, което принадлежи на съпругата ти и го декларираш, да не се публикува, ако декларираш фактическа раздяла, която не се проверява по никакъв начин, тогава не декларираш абсолютно нищо. Законът е конструиран така, че лицата в граждански брак, които не са във фактическа раздяла, са осветени изцяло, лицата, които са във фактическа раздяла, с едно попълване на квадратчето на практика не декларират онова, което принадлежи на съпругата им, а във фактическото съжителство - да не дават съгласие имуществото на техния партньор да бъде декларирано. Това не отговаря на замисъла на закона“, заяви Цацаров.

Другият кандидат – Симеон Найденов, представи концепцията си, като акцентира върху превенцията на корупцията – КПКОНПИ да следи антикорупционния риск. Найденов се обяви и за повече отчетност в работата на комисията, за засилване на взаимоотношенията й с другите институции, повече международни контакти и партньорство с неправителствения сектор. И двамата кандидати заявиха, че са против антикорупционно обучение на деца, като обясниха, че в детските градини и в началните класове трябва да се придобива най-вече грамотност.

„Нека не бъдем по католици от папата“, коментира Цацаров. Антикорупционната комисия в НС ще изпрати стенограмата от представянето на двамата кандидати до всички депутати, като се очаква гласуването на номинациите да стане следващата седмица.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.