Бързите пари крият рискове

Бързите пари крият рискове

Трудовите злополуки продължават да отнемат животи и да очернят семейства на хора, отишли да се трудят, за да осигурят по-добър стандарт на живот.

Статистиката показва, че най-рискови са секторите на строителството и машинната преработка, но все пак най-опасна остава „работата на черно“. Има не малко загинали работници по строежите, може би заради неспазване на инструктажа на работа или затова, че не се преценява рискът, а това може да струва животи.

Въпреки това обаче строителството е доходоносен сектор, работа на голяма надница, шанс да изкараш повече пари, за това и никой не се замисля за рисковете пред тази професия. Хората са съсредоточени около това да изкарват повече пари, без обаче да се замислят, че е възможно да загубят живота си.

Най-опасно е обаче, че именно в сектора на строителството има и хора – работещи на черно, има „шефове“, обещали им по 80-90 лева, за да помогнат на бригадата. Съгласявайки се да работиш няколко дни и да изкараш едни пари, без да имаш договор, реално се съгласяваш да рискуваш живота си. Статистиката изобщо не обхваща хората, които работят в сивия сектор – без трудови договори и регламентирани условия на труд. Логично това са и много рискови работни места поради отсъствието на ангажимент от страна на работодателя дори на хартия да спазва изискванията на закона за осигуряване на безопасност на работното място. По този начин на практика има хора, които умират заради едни обещани пари, без обаче да получат обезпечение за собствения си живот.

Трудовата злополука обаче не бива да се разглежда едностранно, защото човешка грешка не винаги е единствената причина за нея. Необходими са повече проверки, повече сурови санкции и повече контрол на институциите. Но най-важно е да има лична отговорност, всеки човек да е наясно с това, че бързите пари са рискови и е възможно да костват живот. Има много информационни кампании на ИА Главна инспекция по труда, които разясняват какви са правата на работниците.

Явно обаче това не е достатъчно, защото всяка година почти еднакъв брой хора умират в трудови злополуки. Именно за това е важно хората да не се съгласяват да работят на „черно“, важно е да преценяват и собствените си възможности, когато решават, че могат да работят определена работа, да не подценяват риска от това да си свалят каската или да разхлабят работния колан, защото това може да струва живота им.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.