Правителството одобри изменения на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
С измененията в чл. 7, ал. 1 и ал. 2 и чл. 8 от правилника се цели да се създадат условия класираните кандидати веднага да бъдат приемани на военна служба.

Анализът на проведените конкурси за вакантни войнишки длъжности показва, че класираните за приемане на военна служба кандидати се налага да чакат повече от четири месеца издаването на разрешение за достъп до класифицирана информация преди да сключат договор за военна служба. Някои от тях в този период приемат други предложения за работа.
С промяната ще се създаде възможност кандидатите, които не притежават изискващо се разрешение за достъп до класифицирана информация, след като сключат договори за военна служба, да бъдат приети на длъжностите, за които са класирани. След това биват взети в разпореждане на министъра на отбраната по специален щат, докато получат изискващото се разрешение или отказ за достъп до класифицирана информация. Остава и възможността там, където службата го изисква, приемането да става след получаване на изискващия се достъп до класифицирана информация.
Измененията в чл. 28, ал. 6 и ал. 7 от правилника обезпечават възможността за кариерно развитие на военнослужещите от академичния състав. В разпоредбата на чл. 28, ал. 6 се предвижда кариерно поле "професионално" да обхваща не само длъжностите, изискващи старши офицерски звания и придобита образователно-квалификационна степен "магистър" по гражданска специалност от висши граждански училища, но и тези с придобита образователно-квалификационна степен "магистър" по гражданска специалност от военни академии или висши военни училища и образователна и научна степен "доктор".
Изменения се правят и в чл. 77, ал. 1 от правилника, където в действащата редакция е предвидено, че прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на основание чл. 162, т. 3 от ЗОВСРБ (при настъпила негодност за военна служба или психологична непригодност) се извършва въз основа на експертно решение на военномедицинските органи или заключение на органите по чл. 141, ал. 3 от ЗОВСРБ, което е окончателно и не подлежи на обжалване. Единствено със закон обаче може да се изключи обжалване, и тъй като такава възможност в ЗОВСРБ не е предвидена, е необходима промяна. По този начин разпоредбата ще съответства на конституционния принцип за правото на гражданите да обжалват всички административни актове, които ги засягат, след като не е предвидено друго в закон.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

37 вуза приемат с оценки от матурите

Кандидат-студентите ще могат да използват оценките си от матурите по основни предмети в 37 висши учебни заведения за учебната 2020-2021, съобщават от МОН.

Подаваме данъчна декларация онлайн от утре

От утре данъчните ни декларации ще бъдат попълнени автоматично на сайта на приходната агенция. Това ще стане с новата услуга на Националната агенция по приходите (НАП). Тя ще бъде достъпна от 1 март.

Младен Маринов: Ситуацията с бежанците на границата с Турция е тревожна

„Ситуацията с бежанците на българо-турската граница е тревожна, но МВР е мобилизирало достатъчно ресурси, за да гарантира сигурността на страната. Към момента, с изключение на няколко единични опита няма констатирани нарушения.