БЪРЗА НЕДЕЛНА ЗАКУСКА: Усукан тутманик в 20 стъпки

БЪРЗА НЕДЕЛНА ЗАКУСКА: Усукан тутманик в 20 стъпки

От любимите рецепти на редактора

Почивният ден е чудесно време да обърнете повече внимание на това, което приготвяте, като започнете с този уникално вкусен усукан тутманик със сирене.

НОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 г брашно (приблизително)
1 пакетче суха мая
250 мл топло прясно мляко
3 яйца (1 жълтък се отделя за намазване)
2 с.л. олио
1 с.л. захар
½ с.л. оцет
½ с.л. сол
500 г твърдо краве сирене за поръсване
120 г разтопена мазнина за мазане (по равно масло и свинска мас)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1. В купа поставете топлото прясно мляко и маята

2. Добавете захарта. 

3. Добавете и няколко лъжици от брашното.

4. Разбъркайте и оставете около 10-15 минути, за да се активира маята. 

5. Добавете олиото, след това добавете яйцата, като отделите един жълтък за намазване на тутманика преди печене.

6. След това идва ред добавете оцета и солта.

7. Разбъркайте, може да използвате кухненския робот и куката за тесто. 

8. Започнете да добавяте брашното.

9. След като тестото е почти готово, прехвърлете на масата или кухненския плот.

10. Доомесете до получаване на меко тесто. В зависимост от продуктите е възможно да е необходимо да се добави още брашно.

11. Поставете в обратно в купата и покрийте с кърпа. 

12. Оставете на топло място да втаса за около 1 час, докато удвои обема си. Ако времето 15
или кухнята ви е топла, може да отнеме по-малко време.

13. След като тестото е втасало, разделете го на 5 приблизително еднакви топки. Всяка топка разточете на правоъгълник с дебелина около 0,5 см.

14. Поръсете и намажете с разтопената мазнина. Аз използвах краве масло и свинска мас.  Двете в комбинация дават невероятен аромат на тутманика.

15. Поръсете с натрошеното сирене.

16. След това взимате втората топка тесто, разточвате я и я слагате върху първата, която е
вече поръсена със сиренето. Втората кора отново намазвате с мазнина и поръсвате със
сирене. Така процедирате с всички топки. Последната само я намазвате с мазнина, без
да ръсите със сирене.

17. Разрязвате корите на 5 приблизително еднакви ленти по дължина.

18. Всяка лента усуквате и леко издърпвате, за да се изтъни. Навийте като баница и поставяте в тавата за печене, която предварително сте намазнили с олио.

19.Подредете така всички останали ленти. Оставете тутманика да постои и повтаса още малко - за около 10-15 минути. Намажете с отделения жълтък, разбит с 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко.

20. Печете тутманика в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за около 40 минути. След като го извадите и докато е още горещ, го намажете отгоре с краве масло. Време е за сервиране. Добър апетит!

Източник: annieandjeff.com

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.