0

С имптомите на алергия и коронавирус се бъркат, предупреди пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Симптомите на алергия и коронавирус се бъркат, предупреди пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Първото често протича с температура, може да има болки в мускулите и отпадналост. Алергиите пък се характеризират с кихане и сърбеж. Начин за отличаването им са и тестовете, които да са подбрани в най-удачното време.

Д-р Симидчиев даде и обясние и защо д-р Нели Пандова е имала три отрицателни теста. Когато вирусът е в гърлото, е най-добре да се направи PСR тест, той дава положителен резултат. Когато обаче мигрира към долните дихателни пътища, може да е отрицателен. Тогава наличието на коронавирус може да се хване със специално изследване на белия дроб. Вирусът мигрира на различни места в тялото, а до 80 дни след боледуването може да се съдържа в изпражненията, каза специалистът.

По повод втора вълна на зараза  д-р Симидчиев обясни, че ако тръгне да мутира, коронавирусът едва ли ще стане по-опасен. Той съобщи също, че експертите от Медицинския съвет се опитват да направят класификация на починалите пациенти, в която да се разграничат тези със съпътстващо заболяване и тези само с коронавирус.