Бъркаме се с 33 млн. лв. за радио водомери за топла вода

Бъркаме се с 33 млн. лв. за радио водомери за топла вода

Още поне близо 6 милиона ще отидат до 2027 г. и за дистанционни уреди за дялово разпределение

Около 33 млн. ще струва на домакинства на централно парно подмяната на старите им водомери за топла вода в следващите 6 години, изчисли „Монитор“. Приблизителната бройка на този тип уреди в момента, които не могат да се отчитат дистанционно, са над 330 000. Средната цена за монтаж на нов топъл водомер в момента е около 100 кинта.

Още поне към 6 милиона ще излязат от джобовете на абонатите на топлофикациите в големите градове, за да се подменят и уредите за дялово разпределение, монтирани върху радиаторите в апартаментите. По най-груби изчисления поне 600 000 е броят на тези уреди в момента, които не позволяват дистанционно отчитане и


засичането им става само след посещения в имота на абонатите


Според Директива 2012/27/EI на Eвропейския парламент от 25 октомври 2020 г. всички уреди и водомери за топла вода, които се монтират, трябва да бъдат с дистанционно отчитане. С промени в Закона за енергийна ефективност се внедряват в българското законодателство изискванията от тази евродиректива.

Само след по-малко от 2 години и 3 месеца при наличие на инсталирани измервателни уреди или топлинни разпределители с дистанционно отчитане на крайните ползватели се осигурява информация за фактурирането или за потреблението поне веднъж месечно, предвиждат нормативните промени.

До крайния срок, записан в евродирективата 1 октомври 2027 г., всички измервателни водомери, разпределители и топломери, които не са с дистанционен отчет, трябва да бъдат преустроени с такива с дистанционен отчет. Тогава дори уредите, монтирани на радиатора, или топлият водомер да не са с изтекла метрология или гаранция, то абонатите


ще бъдат длъжни да ги подменят с нови


позволяващи данните от тях да се отчитат от разстояние и да няма необходимост от често посещение в имота на потребителя.

В момента в страната абонатите на топлофикациите са около половин милион. Част от тях имат уреди за дялово разпределение с дистанционно отчитане, но водомерите в имотите им са стари. От топлинните счетоводители поясниха, че хората предпочитат да не ги сменят, преди да е изтекъл срокът им за метрологична проверка. Основната причина е много по-високата цена на водомерите, позволяващи дистанционно отчитане. Някои от топлофикациите като пловдивската например в подобни случаи дават уреди под наем. В момента под тепетата 85% от топлофицираните домакинства ежемесечно се отчитат дистанционно и получават реални сметки. Останалите също се отчитат всеки месец, но се налага инкасаторите да отчитат показанията на място.

За намаляване първоначално на разходите на абонатите пък един от големите топлинни счетоводители предлага подмяна на водомера без модула му за дистанционно предаване на данните.


Въпросната електроника може да се монтира бързо след време.


По информация от бранша засега няма отлив към интереса на абонатите да си монтират уреди за дистанционно отчитане заради коронакризата.

При избора на радиоводомер за топла вода клиентите трябва да бъдат особено внимателни. Причината е в риска да се купи уред, който да не може да бъде съвместим с електрониката на топлинния счетоводител, обслужващ етажната собственост, и по този начин да стане невъзможно снемането на показанията му дистанционно. За това от бранша съветват да се купуват уредите от съответния топлинен счетоводител или поне преди покупката да се консултираме с неговите експерти.

Най-масовата подмяна се очаква през 2024 г., когато изтича срокът на почти половината (48%) от устройствата за отчет на топлинна енергия, използвани в момента от топлофицираните домакинства.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.