Българско дарение в борбата срещу коронавируса и за Черна гора
2

Българско дарение в борбата срещу коронавируса и за Черна гора

Българско дарение в борбата срещу коронавируса и за Черна гора, съобщават от МВнР на профила си във Фейсбук.

На официална церемония посланикът ни д-р Меглена Плугчиева предаде 200 специализирани комплекта - защитни дрехи, шлемове и очила, предназначени за черногорските медици. Помощта е финансирна по линия на официалната помощ за развитие, предвидена в бюджета на Министерството на външните работи за 2020 г. и е част от подкрепата, която страната ни оказва на общо 12 държави от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство.

От черногорска страна дарението беше прието от генералния директор за извънредни ситуации в МВР на Черна гора Мирсад Мулич и генералния директор по консулски отношения в МВнР Бранислав Караджич.

„България, като страна - член на ЕС, работи усилено по евроинтеграцията на Западните Балкани през последните 13 години и тази политика e била винаги специален приоритет във външната политика на страната ни“, коментира посланик Плугчиева. Припомняйки мотото на Българското председателство на Съвета на ЕС „Съединението прави силата“, посланик Плугчиева подчерта, че това дарение ще бъде добър запас за нуждите на лекарите в Черна Гора и най-вече е израз на солидарност от страна на България и ЕС.

„Тази помощ е знак на подкрепата на България към една приятелска страна, каквато е Черна гора“, допълни посланикът и поздрави черногорските институции, че са се справили много успешно с кризата и в близките дни Черна Гора се очаква да бъде обявена за страна свободна от коронавирус.

Меглена Плугчиева подчерта пред и личната ангажираност и постоянна подкрепа на вицепремиера и външен министър на Република България Екатерина Захариева за страните от ЗБ и предаде специално писмо от нея до колегата й - външния министър на Черна гора проф. Сърджан Дърманович.

В отговор генералният директор Мулич изрази специална благодарност от черногорска страна за дарението и за постоянната и видима приятелска подкрепа от страна на България в процеса на евроинтеграция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.