Българските воини отново превзеха Ниш
9

И без Червената армия

Българските воини отново превзеха Ниш

76 години, след като заедно с Червената армия превзеха Ниш и прогониха нацистите оттам, българските войски повториха бойния си подвиг. Това се случи по време на историческата въстановка на паметните сражения от 8 до 14 октомври, останали в нашата и световната история като Нишката операция.

Мащабната възстановка се проведе на полигона на Националния военен университет край село Беляковец, а в нея участваха 140 души, бронирана и артилерийски оръжия. Според плана в разиграването на операцията трябваше да участват български, румънски и украински реконструктори. В последният момент обаче се оказало, че украинците  имат проблеми с визите и така и не могли да пристигнат. Но и без „братушките” българските воини показаха чудеса от храброст. Те влязоха смелос в боя и след половинчасово сражение напъно разгромиха и плениха нацистките войници, в чийто роли се превъплатиха гостите от Румъния.

За да бъде атмосферата максимално автентична, румънците през цялото време дори и преди началото на възстановката говореха помежду си на немски език. В разиграването на историческата битка беше вкарана и автентична бойна и авто техника, като мотори с кош „БМВ” и „Урал” и джипове от 40-те години на миналия век. А също и уникална кабрио машина, използвана от висшите немски офицери, чийто единствен запазен до днес експонат се намира в България, и при това върви на собствен ход. Българските воини, изиграни от курсанти от Военния университет бяха с униформи реплики, но с истински пехотни пушки „Манлихери”, които са били на въоръжение в нашата армия през войните от първата половина на ХХ век. Със специална заповед на МО военният университет получи последните 45 запазени до днес такива пушки. Специална атракция беше и появата на танк Т-34, който влиза във въоръжение в българската артилерия през 40-те години и остава чак до 1982 г., когато е заменен от по-новите съветски модели. Като при това танкът беше представен не само като подвижна атракция, а произведе и няколко изстрела, с който разтрепери земята под краката на присъстващите зрители.

След края на възстановката „враговете” оставиха пушките и братски се прегърнаха. А за посетителите имаше приготвена и по още една изненада. Всеки желаещ можеше да подкрепи силите си с бобена чорбица, сготвена на истински полеви войнишки казан.

Нишката операция от периода 8-14 октомври 1944 г., в която рамо до рамо се бият български и съветски войници е част от настъпателните операции на Червената армия. От наша страна участват части от Втора българска армия под командването на ген. майор Кирил Станчев. Те заедно със съветските и югославските войници се бият срещу части от Седма СС доброволческа планинска дивизия „Принц Ойген”. Загубите на германците възлизат на 5200 убити и 3850 пленени. От българска страна убитите и ранените са 1545 войници и офицери.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.