С нов договор строителите икономисват 20% от разходите си

С нов договор строителите икономисват 20% от разходите си

Родните строители ще могат да спестят 20% от крайната сума по даден проект благодарение на използването на нов рамков договор. Това стана ясно по време среща на Камарата на строителите в България (КСБ) и Българското общество по строително право с автора на документа проф. д-р Дейвид Моузи от Центъра по строително право в King's Colllege London.

Документът е международен инструмент, използван в Италия, Германия и Бразилия, а от днес може има български вариант, адаптиран към законодателството ни. „Ако изключим Закона за обществените поръчки, адаптациите и поправките в българския вариант бяха малко“, коментира адвокат Бояна Милчева. Става въпрос за рамков договор на Алианса FAC-1, с който разходите могат да се намалят с между 20-26%, а вредите за околната среда също да са по-малко. Предимство е и фактът, че времето и средствата за изготвяне на оферта и нейното предлагане също са по-малко.

„Рамковият договор за Алинса FAC-1 е една много добра възможност, каквато рядко може да се срещне“, коментира проф. Моузи. По негови думи документът спомага за намаляване на споровете, за включване на малки и средни предприятия и за по-добро задоволяване на потребностите на клиента. Друго предимство е, че той спомага за по-ефективното разпределение на времето.

В алианса могат да участват неопределен брой участници - клиент, мениджър и други, свързани с поръчката. От всички тях единствено възложителят и мениджърът са наясно с двустранните договори вътре в групата и с детайлите около тях, но за останалите те са конфиденциални. Именно заради това от бизнеса изразиха притеснение как се наема мениджърът и в крайна сметка кой плаща за него. „Всичко се поема от възложителя, разбира се“, успокои проф. Моузи. По негови думи, стига клиентът да има достатъчно средства, той може да наеме консултант от собственото си обкръжение. По-често обаче се работи с независим мениджър, който да следи процеса. При по-големи алианси възложителите може да са няколко, а строителите, консултантите и проектантите също да са повече.

До момента инвестираните средства в проекти, изпълнени с използване на такъв рамков договора са 42 млрд. паунда. Те са били за училища, други публични и жилищни сгради, пътища, спортни съоръжения и магистрали.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.