Българският суперкомпютър вече е готов и се тества

Българският суперкомпютър вече е готов и се тества

До средата на годината се очаква да заработи първият суперкомпютър у нас. Той ще бъде в помощ както на учените, така и на бизнеса, съобщи Нова телевизия.

Създаване на лекарства и ваксини, симулиране на природни бедствия и катаклизми, сложни математически изчисления - всичко това вече е възможно да се случва в пъти по-бързо благодарение на суперкомпютрите.

„Ако преди 3-4 години за дизайна на един автомобил и за изследването му как работят всички негови компоненти е било необходимо година–две, то сега това става за 6 месеца”, казва Мартин Дановски - председател на Държавната агенция за научни изследвания и иновации.

Суперкомпютърът е на стойност близо 12 милиона евро, а работата му ще бъде насочена както към учените от БАН, така и към бизнеса - на местно и европейско ниво.

С този суперкомпютър страната ни се превръща в една от общо осемте локации, на чиято територия да бъдат изградени подобни машини. Така България се утвърждава като дигитален хъб в региона.

За IT специалистите наличието на подобен компютър у нас не е изненада.

„Ние притежаваме изключително богат ресурс и потенциал, изключително качествени кадри, които са много образовани и разбират самите технологии в изключително дребни детайли. Все по-големи компании ще предпочетат да наемат човешки ресурс от тук, който да изготвят моделите, да обработят данните и да подготвят решения за техните бизнеси”, коментира Кирил Рибарски, който е IT мениджър.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.