Българският Пабло Ескобар и блатото на доносниците срещу Делян Пеевски
2

Българският Пабло Ескобар и блатото на доносниците срещу Делян Пеевски

Банкерът-беглец плаща за пиар, който рухва

  • Активира агента от ДС Огнян Стефанов да лъже за Пеевски

  • Жабите му за журналисти не стават - не само трудно боравят с факти, а и не умеят да смятат

„Всичко на света има цена. Най-важното е умението правилно да я определиш“. Казал го е един от най-страховитите мафиоти в света Пабло Ескобар, а думите му явно са се превърнали в мото на българския му еквивалент - укриващия се вече над пет години от родното правосъдие Цветан Василев. Банкерът, който като фокусник успя да прехвърли в джобовете си милиардите на вложителите в КТБ, умее с лекота да харчи чуждите пари, за да си лъска имиджа, да охулва противниците и обслужва интересите си. Само че с променлив успех, клонящ към нула. Защото когато хвърляш пари за жаби, получаваш блато.

Очевидно ядосан, че вярната му жаба Огнян Стефанов - агент Академик от ДС, не успя да изпълни досегашните му поръчки за омаскаряване на депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, българският Пабло Ескобар е издал нова заповед за миризлив удар. В него, явно заради банкрутирала фантазия, Стефанов и жабите му изтупват праха от старите лъжи, диктувани с години от банкера беглец, че Пеевски имал имагинерни "сенчести офшорки и големи кредити". Все брадясали клевети, опровергавани десетки пъти от фактите, от публичните регистри, от синдиците на КТБ и от де що институции има в тази държава, чиито проверки всеки път са приключвали с един и същи извод - средствата на Делян Пеевски са напълно законни, произходът им е абсолютно ясен, необслужвани кредити няма към нито една банка, сенчести офшорки - също.

За разлика от поръчителя

на поредния блатен памфлет

Но за това - след малко.

А защо точно до услугите на „Фрогнюз“ прибягва банкерът беглец? Това също се знае. Изпълнителят на поръчката е известен с това, че от години не работи нищо, но води луксозен живот, обслужвайки своя спонсор. Не е тайна с какви пари борави агентът от ДС. Огнян Стефанов и обвиняемият за пране на пари адвокат Лазар Карадалиев са получили над 1,2 млн. лева, за да измъкнат от наказателно преследване банкера беглец Цветан Василев дни преди фалита на КТБ през 2014 г., разкри в спецсъда основният свидетел по делото за аферата с източването на милиарди от банката Бисер Лазов.

Парите за слугинажа на агент Академик очевидно продължават да текат и до днес като пълноводна река, а сайтът „Фрогнюз“ играе ролята на официален пресцентър на мафиота Василев. Днес банкерът беглец може и да ръководи блатото дистанционно от Белград, но преди години, когато не се криеше от правосъдието като в момента в луксозна вила в най-тузарския квартал на Белград, на брега на синия Дунав, Василев обичаше да има лични тайни срещи с обслужващия го персонал. Стените в едно кафене на столичната улица „Христо Белчев“ още помнят разговорите между крадеца благодетел и квакащия по поръчка журналист Огнян Стефанов, които, твърдят свидетели, приключвали с доволната физиономия на агента-жаба. Каква радост е получил по време на тези задушевни разговори, можем само да се досещаме.

Но е видно, че любовта му към Василев (разгаряна от солидна финикийска помощ) продължава да замъглява зрението му и до днес. И до такава степен го вкарва в делюзия, че доносникът реално описва в материалите шефа си. И разпалено лепи „доказателства“ срещу Пеевски, които дори ученик може да провери в публичните регистри и да установи, че не са верни. А когато се опитва да громи враговете на ментора си, явно се обърква и описва самия него в материалите си.

Но както е казвал Ескобар: „Родих се в семейство на слуги. Живеех, заобиколен от нещастници“. Та, подобно на него, и Василев,

колкото и отчаяно да целува жабата,

никога няма да я превърне в ... журналист

Като онези, които умеят с няколко клика на мишката да извадят информацията от публичните регистри и да я разкажат честно на обществото. Основните условия тук са „честно“ и „вярно“, но няма да ги откриете нито в досегашните памфлети по поръчка, нито в новия. Който е изпълнен с фактологически грешки при наличие на абсолютно публични декларации, каквито са тези на Делян Пеевски. При това от години. Второкласник да ги беше изчел, щеше да се справи по-добре от Стефанов и жабите му, които не само бъркат в елементарни изчисления, а дори изкарват годишни разходи за месечни. Но за тях, както стана ясно, не истината, а поръченията на шефа им са важни. Затова, тъй като явно са получили поръчка да напишат, че парите на Пеевски са мръсни, а няма как да го докажат, защото не е истина, лъжат в числата. Лъжат и във фактите.

Така например в памфлета откриваме откровената лъжа, че Делян Пеевски имал крупни кредити от Българската банка за развитие (ББР). И тъй като авторите също знаят, че в това няма и грам истина, му пришиват фирми, с които няма нищо общо - като „Булгартабак“ например. Стара, опровергавана опорка, която обаче упорито се изтупва от всички платени жаби на Василев и не само негови, а и на другарите му подсъдими олигарси като Иво Прокопиев и кръга „Капитал“. Пеевски от години няма нищо общо с „Булгартабак“.

А и преди това имаше единствено и само миноритарен дял продаде още през 2016 г. И това също е лесно проверимо, както впрочем и дали има кредити в КТБ - друга лъжа, която намираме в памфлета. Още през 2014 г. стана ясно, че фирмите, в които депутатът и семейството му имат участие, са едни от малкото, погасили реално, а не с прихващания своите кредити.

Този факт бе потвърден както от

Централния кредитен регистър на БНБ

с удостоверения №99396 от 13.08.2014 г. и № 140385 от 16.12.2014 г., така и от синдиците на банката. Че непогасени кредити няма, се вижда и при проверки в многобройните доклади, свързани с КТБ - на парламентарната комисия, на международната разследваща компания „Аликс партнърс“ и на одиторските фирми.

Лъсва и при елементарна проверка на сайта на синдиците на КТБ, които публикуваха списъка на длъжниците на трезора още през 2017 г. В тях няма да откриете името на Пеевски, но пък ще намерите десетки фирми, през които именно Цветан Василев източи КТБ. И именно тук е разковничето. Явно умопомрачението на Стефанов е стигнало дотам, че в опит да изпълни поръчките на ментора си е започнал да приписва неговите престъпления на враговете му.

Няма друго обяснение за още една от лъжите в т.нар. материал - че Делян Пеевски имал сенчест бизнес в офшорки, при положение че агент Академик от първа ръка знае, че именно менторът му Цветан Василев е властелинът на офшорките.

Банкерът беглец източи

КТБ през над 14 офшорки

разположени на държави на 3 континента - в Сингапур, Белиз, Британските Вирджински острови, Лихтенщайн, Швейцария, Люксембург, Кипър и още ред държави. Ама явно не могат да напаснат зададената от Боса теза по друг начин, освен като опишат самия него.

Времето за театър обаче свърши, а падналата завеса безмилостно свали маските на олигарсите. Това е и причината менторите на задкулисието като Цветан Василев и другарите му, маскирани като издатели, като Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев в панически страх и злоба да правят последни усилия да маскарят враговете си, поръчвайки квакащи памфлети, базирани само и единствено на лъжи. Обществото обаче ясно показа, че вече е наясно кои са хората, които му помагат и се борят за справедливост, и кои искат само да източват чужди джобове и хазната на държавата. И желае вторите да отидат там, където им е мястото - в блатото на историята.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.