0

Н а 28-ото издание на Международния кинофестивал в Котбус, Германия, българската игрална лента „Ирина“ спечели още 2 престижни международни награди: за най-добър дебютен филм – на режисьорката Надежда Косева, и за най-добра актриса – за изпълнителката на главната роля Мартина Апостолова.

На 28-ото издание на Международния кинофестивал в Котбус, Германия, българската игрална лента „Ирина“ спечели още 2 престижни международни награди: за най-добър дебютен филм – на режисьорката Надежда Косева, и за най-добра актриса – за изпълнителката на главната роля Мартина Апостолова.

Отличията идват само ден след като „Ирина“ спечели приза „Златна сова“ за най-добър филм в международния конкурс на 16-ия кинофестивал в Тирана. Журито там мотивира решението си, определяйки филма като „силна история за оцеляването в трудна и напрегната среда, която показва как хората могат да прощават и да намират надежда“.

В края на октомври, на международната премиера на „Ирина“ на престижния кинофест във Варшава, актрисата Мартина Апостолова бе удостоена със специална награда на журито, а призът на екуменическото жури бе връчен на режисьорката. Малко по-рано творбата се сдоби с 3 награди от фестивала на българския филм „Златна роза“.

За младата Мартина Апостолова това е дебют в игралното кино. В останалите роли са Христо Ушев, Ирини Жамбонас, Касиел Ноа Ашер, Александър Косев, Красимир Доков. Сценарият е на Светослав Овчаров, Боян Вулетич и самата Надежда Косева. Оператор на филма е Кирил Проданов, композитор е Петър Дундаков, а продуцент – Стефан Китанов. Световен разпространител на филма е френската компания Alpha Violet.

„Ирина“ е продукция на Арт Фест в копродукция с Фронт Филм, Доли Медиа Студио и Райт Солюшънс. Реализирана е с подкрепата на Националния филмов център, Програма „Творческа Европа“ МЕДИА на Европейския съюз и Югоизточната европейска филмова мрежа. Международната промоция на филма е подкрепена от Национален фонд „Култура“.