0

П роизведения на българския скулптор Живко Седларски бяха представени на изложба в Монте Карло редом с картини на великите ренесансови художници Петер Паул Рубенс, Якопо Тинторето, Джовани Тиеполо и италианския експресионист Ренато Гутузо.

Произведения на българския скулптор Живко Седларски бяха представени на изложба в Монте Карло редом с картини на великите ренесансови художници Петер Паул Рубенс, Якопо Тинторето, Джовани Тиеполо и италианския експресионист Ренато Гутузо.

Поканата идва от организацията Societe des arts със седалище в Милано. Българският творец, базиран във Франция, я приема веднага, но му отнема време да осъзнае случващото се. „В първия момент човек не вярва: как може моите скулптури да застанат до творбите на тези велики стари майстори, чието място е в музея?! Но явно има и

частни колекции, които са разрешили изнасянето

и показването им в тази изложба в Монако”, казва Живко Седларски.

Експозицията в Яхтклуба на Монако среща минало и настояще, като демонстрира контраста между модерното изкуство и това на авторите от епохата на ренесанса и барока. Освен българския артист в изложбата със свои творби се включват и няколко италиански художници и фотографи.

В изложбата в Монте Карло Седларски представя 4 свои творби, избрани и посочени от организаторите на събитието: „Андромеда“, „Жената на рибаря“, „Мимис“ и „Сирена“. Скулптурите варират от 60 до 110 см и в типичния за българина стил са изработени от метал – неръждаема стомана и бронз. „След откриването на изложбата на сайта на Societe des arts беше показана моята „Андромеда“ на фона на картина от Рубенс... Рубенс е символ. В изкуството се говори за рубенсовия модел. Когато учех в Художествената академия, неговите изображения на жени са били част от изпитите ми. И в един момент моята скулптура се намира пред една такава творба!”, споделя Живко Седларски.

От 4-те негови скулптури публиката и организаторите

харесват най-много „Андромеда“

Нейна снимка с името на българския автор Седларски е поставена на листа с менюто за гала-вечерята при официалното откриване на изложбата, която се провежда под патронажа на принца на Монако Албер ІІ. Тя е и скулптурата, пред която най-често посетителите на изложбата се снимат.

Живко Седларски е поканен и за следващата изложба, съчетаваща произведения на стари майстори със съвременно изкуство, която ще е през март във Венеция. Този път неговите работи ще стоят редом с тези на Рафаело и Микеланджело, когото българският творец приема за свой духовен баща. Тема на проявата ще е образът на Мария Магдалена.