"Absolvo te" с европейска награда

Българският писател Георги Бърдаров получи Европейската награда за литература заедно с още 12 лауреати на церемония в Брюксел снощи.

Церемонията в културния център "Флаже" беше в присъствието на ограничена публика. 10 от 13-те лауреати на наградата бяха в залата, сред публиката бяха посланици, евродепутати. Наградите връчиха еврокомисарят по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел, словенският министър на културата д-р Васко Симонити и евродепутатката Сабине Ферхайен, председател на комисията по култура и образование в Европейския парламент. Повече от хиляда души проследиха церемонията онлайн.

Мария Габриел откри церемонията с цитат от отличения роман на Бърдаров "Absolvo te". "Толкова е лесно да унищожиш едно човешко същество. Толкова е лесно да разрушиш един свят. Често няма нужда от ритници и куршуми, достатъчно е да кажеш само няколко думи, да го унижиш. Толкова е лесно... И толкова е трудно, безкрайно трудно да спасиш един човек, един живот, един микросвят, който за милиардите маймуноподобни по тази планета не значи нищо, но за теб е повече от всичко. За теб е целият свят!". "За мен това е силата на книгите, силата на нашите писатели за нас, като читатели...Благодаря, Георги Бърдаров", каза еврокомисар Габриел. Европа има огромен издателски сектор, който е една от най-големите културни индустрии, подчерта Габриел. Тя обаче изтъкна, че европейците не стигат лесно до произведенията на европейските писатели заради езиковите бариери и подчерта приноса на ЕС и на европейската награда за литература за това творбите на автори от всички страни от ЕС да стигат до повече европейци.

Всяка година Европейската награда за литература подготвя и разпространява безплатно антология с откъси от отличените произведения и улеснява достъпа на творци от страните от ЕС до пазарите в други държави в общността.

"Книгите ни предпазват от опростяване, от онлайн минимализма и от "плоския" свят", каза в словото си словенският министър на културата Васко Симонити, чиято страна в момента председателства ЕС.

Литературата даде възможност на хората в пандемията да не живеят изолирано, стана ясно от изказването на Сабине Ферхайен, председател на комисията по култура в ЕП. Творческите мисли ни позволиха да прекосяваме граници и да елиминираме разстоянията в пътуването на въображението, каза тя.

Отличените писатели от Армения, Чехия и Латвия Арам Пачуян, Луси Фаулерова и Лаура Виноградова се обърнаха към аудиторията на церемонията с видеовръзка, тъй като не пътуваха до Брюксел заради ограничителните мерки за пандемията. Наградите от тяхно име получиха посланиците на родните им страни в Брюксел.

Председателят на Европейския съвет на писателите Нина Георг обяви наградите на останалите отличени автори от сцената. Писатели от Албания, Армения, България, Чехия, Исландия, Латвия, Малта, Молдова, Холандия, Португалия, Сърбия, Словения, Швеция, Тунис бяха наградени тази година.

Георги Бърдаров получи наградата си от еврокомисар Габриел. Романът му "Absolvo te" бе представен и във видеообръщение от председателя на българското жури за европейската награда Анжела Димчева. "Журито бе впечатлено от таланта на автора да създава трагични образи и да внушава идеята за толерантност и прошка, докато описва ужасяващите събития на Холокоста и на арабско-израелски конфликт", каза Димчева. В дискусия с водещите Бърдаров и останалите отличени автори представиха своите произведения и всеки от тях имаше възможност да прочете кратък откъс от романа си на родния си език.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.