0

Б ългарските космонавти Георги Иванов и Александър Александров и унгарският им колега Берталан Фаркаш откриха детската смяна „Космосът и ние“ в СОК „Камчия“ край Варна.

Българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров и унгарският им колега Берталан Фаркаш откриха детската смяна „Космосът и ние“ в СОК „Камчия“ край Варна.

В нея участват деца от България, Русия и други страни, а ръководител на смяната е космонавтът-изследовател Красимир Стоянов - третият българин, преминал пълният курс за подготовка на космонавти и настоящ ръководител на Авиокосмическия център с планетариум в СОК „Камчия“.

Космическата лагерна смяна е сред уникалните собствени програми на комплекса. Тя се провежда за пета поредна година в две издания – Пролетна експедиция „Интеркосмос днес!“ и лятната смяна „Космосът и ние“. Традиция е гости на смените да са мъжете на света, дръзнали да покорят Космоса, които разказват на децата от първо лице за своите звездни мисии, за експериментите и достиженията си, за качествата, които трябва да притежава бъдещият космонавт.

Плеяда космонавти посетиха досега комплекса и насърчиха децата да мечтаят, за учат и да спортуват. Сред тях са българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров, руските им колеги Павел Виноградов, Александър Лазуткин, Юрий Гидзенко, Виктор Савиних, Сергей Авдеев и Александър Павлович Александров, румънецът Думитру Прунариу, полякът Мирослав Хермашевски, чешкият космонавт Владимир Ремек, унгарският им колега Берталан Фаркаш и кубинецът Арналдо Тамайо Мендес.

Специални гости на „Камчия“ бяха още Йосиф Давидов – инструктор на Юрий Гагарин - първия човек, полетял в Космоса и на още 100 от космонавтите в програмата „Интеркосмос“, както и Наталия Сергеевна Корольова – дъщерята на великият основоположник на практическата космонавтика Сергей Корольов.

На 1 август звездните гости на „Камчия“ се срещнаха с всички деца, които са на лагер в комплекса. Те им разказаха за своите опити и достижения, като  бяха показани уникални кадри от втория съветско-български полет, който наскоро отбеляза 30-годишен юбилей.