Български и румънски екипи участваха в съвместно учение край Русе, при което проиграха ситуации с откриване на неизвестни радиоактивни и химически вещества.

Учението „Дунав 2019“ се проведе в два етапа: действия след откриване на радиоактивно вещество при преминаване на автомобил през ГКПП „Дунав мост“ и реакции при инцидент с неизвестни химически вещества, открити в реката в района на Драгажния флот.

Проиграна бе ситуация, при която някой е изхвърлил в Дунав пет метални и три пластмасови варела с неизвестно вещество. Съдовете са спукани и от тях изтича течност. Първи ги забелязва работник, който е вдишал от изпаренията и е пострадал.

При тази ситуация на мястото пристигат екипите, районът се отцепва, а работникът е откаран с линейка в болницата. Течността от спуканите съдове е преместена със специална помпа в здрави варели, взети са проби, които са изследвани в лабораторията на румънската спасителна служба.

Целта на занятието е да се провери готовността и координацията на основните съставни части на Единната спасителна система и взаимодействието им с румънските служби. От румънска страна участваха екипи на Инспектората за извънредни ситуации „Влашка“ в Гюргево.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бум на пациенти с изгаряния в русенска болница

Нараства броят на пациентите с изгаряния, приети в отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия в УМБАЛ „Медика“ в Русе, съобщиха от лечебното заведение.