0

Б ългарски екип от учени от Тракийския университет и предприемачи направи био тор от утайки на пречиствателни станции. Това съобщи по време на онлайн събитието „От фермата до трапезата и как да направим корпоративна стратегия 2030 г“ на EIT Food Александра Велкова от стартъп Атлас Агросайънс, който е спечелил награда за иновации. Това е един от малкото и успешни български примери за кръгова икономика, която в западните страни набира все по-голяма скорост.

Български екип от учени от Тракийския университет и предприемачи направи био тор от утайки на пречиствателни станции. Това съобщи по време на онлайн събитието „От фермата до трапезата и как да направим корпоративна стратегия 2030 г“ на EIT Food Александра Велкова от стартъп Атлас Агросайънс, който е спечелил награда за иновации. Това е един от малкото и успешни български примери за кръгова икономика, която в западните страни набира все по-голяма скорост.

Патент

Екипът е патентовал технологията за преработка, а с тора успяват да сведат нуждите от химикали при торенето на почвите до 40 %. Това пък намалява разходите на фермерите на 35% и увеличава добивите им до 15 %, каза Велкова. Резултатите на полето с техните продукти е очевидно по-здрав вид, повече цвят, при всякакъв вид растения и посеви, каза Велкова. Екипът си е постави амбициозната цел 3,5 млн. ха от земята на планетата да се обработва с техни продукти. Целите са им през 2023 г. да излязат на международния пазар, а през 2025 г. да станат водещ производител на био стимуланти в ЕС, каза Велкова.

Нидерландия

По време на събитието, специалния гост от Нидерландия Паула Рийкенс разказа, че кръгова икономиката в страната е навлязла във всички сфери търговия производства, преработка. Никнат все повече малки компании, които преработват остатъците при приготвяне на различни видове сокове в големите търговски вериги. Един от любопитните прмери за това са обелките от портокали, които остават при направата портокалов фреш във веригите. Малки компании веднага ги оползотворяват като правят от тях масло от портокал.

Правят ядливи чашки за кафе

Българска компания е започнала да прави вместо пластмасови ядливи чашки за кафе. Така всеки, който след като си изпие напитката би могъл да си изяде чашката, която най-често е вафлена . Ако не, може да я изхвърли, но в специално кошче, където тя много лесно ще се компостира.

Британска компания пък е започнала да произвежда ядливи опаковки от водорасли, в които се съхраняват течности. Един такъв продукт се използва при маратони. Спортистът вместо да носи със себе си пластмасови бутилки, просто погъща малката капсула и засища организма си с вода и храна.

Германски стартъп е разработил подобие на хладилен шкаф за кухня. В него всяко домакинство може само да си отгледа салатите.