0

Г оспод беше българин само на Световното по футбол през 1994-та, но Дядо Коледа е бил българин неведнъж оттогава.

Господ беше българин само на Световното по футбол през 1994-та, но Дядо Коледа е бил българин неведнъж оттогава.

След Иван Петрушинов, който направи световен дебют в ролята благодарение на „Кока-Кола“ преди 8 години, сега друг наш актьор – Емил Емилов, бе избран да радва децата в образа на добрия старец в Скандинавия. Синеокият брюнет, познат като злия сводник от сериала „Стъклен дом“, като наглия театрален директор от филма „Докато Ая спеше“ и от още много екранни и сценични превъплъщения, раздава подаръци от телевизорите в Швеция и Норвегия от името на известната верига хипермаркети „Джула“. Симпатичният клип от наша територия може да се гледа в YouTube, но направи фурор и в личния профил на артиста във Фейсбук.

Рекламата е снимана край Нови Хан, близо до къщата на „Биг Брадър“ – в специален павилион, в който са „построени“ стаите от клипа. Негови автори са петима известни шведски режисьори, нарекли групата си „Трактор“, а операторът англичанин е виртуоз, работил във филма „Гепи“ на Гай Ричи, както и в много видеа на Мадона, Роби Уилямс, „Продиджи“... „Те почти се влюбиха в мен, на шефа на екипа толкова му харесваха моите импровизации, че ми каза: „Ще снимаме всеки дубъл веднъж както аз искам, и втори път – както ти ми предложиш“, обяснява Емил Емилов. Има

рискови кадри на високи покриви

без специално обезопасяване, боравене с тежки строителни инструменти, от които ръцете му отмаляват. Докато удря с чука, пробивайки дупки, за да вкара огромния чувал с изненади, парче от пиротехниката го уцелва в челото, но за късмет нашият човек е с предпазни очила („Шегувахме се, че съм изкарал два надника в строителния бизнес!“). Накрая, вече в дълбока нощ, трябва да повтори към 30-40 пъти типичния смях на Дядо Коледа и шведите остават толкова доволни, че се нареждат в шпалир да му стиснат ръката. Само за финалното падане през комина от височина 5-6 метра е използван каскадьор, признава Емил. „Не съм предполагал, че ще бъда в тази роля – дъщеря ми е на 13 години, синът ми е на 21, рано ми е може би да съм дядо. Но се случи така, че станах дядо за много деца по света и съм щастлив“, не крие той.

При всеки епизод режисьорът иска от Емил неговата мощна индивидуална енергия. „Сподели, че в момента, в който е видял усмивката и очите ми на кастинга, е решил, че това ще е неговият герой“, доверява актьорът с щастливи пламъчета в погледа. А конкуренцията очевидно е била жестока, защото неговият добър приятел Иван Петрушинов впоследствие му казва: „Ах, ти, взе ми Дядо Коледа!“. Значи и най-популярният у нас актьор във въпросното амплоа също е бил викан на кастинга. Въпреки това, Петрушинов наляво и надясно хвали колегата си: „Гледайте, гледайте Емо какво прави!“. Двамата продължават да са си много близки. А Емилов вече има доста обаждания от фирми със сериозни предложения да го наемат като Дядо Коледа за корпоративните си партита, но той ги отклонява: „Нека той си остане единствен – такъв, какъвто е в клипа“.

Семейството на актьора, към което той е дълбоко привързан,

винаги прекарва зимните празници в Симитли

откъдето е съпругата на Емо, микробиологът Йордана Тодорова. Там традициите и чувството за общност са запазени, кукерите се наричат бабугери и влизат във всеки дом за здраве и берекет. С бъдещия доктор на науките Емилов се среща след една премиера в „Сълза и смях“, когато театърът още имаше трупа и той държеше репертоара с участия в 7 от спектаклите. „Дойде след представлението с приятелка в Клуба на актьора с възхитените си очи и там се запознахме“, припомня си той. Половинката му се занимава с гени, по-спокойна и подредена е, докато той е експанзивен, за да завладее зрителя. „Връзката ни е стабилна, защото не е основана само на страстта, а на разума и взаимността“, обяснява Емил. Дъщеричката им Емма скоро ще атакува Немската гимназия, сега е трета по успех във випуска. „Емоционална е като мен, но е мъдра като майка си“, отбелязва той. „С приятели се шегуваме, че аз децата си ги правя под индиго“, усмихва се актьорът, добавяйки, че и Емма, и синът му Воланд от негова предишна връзка са наследили специфичната форма на очите му. Воланд е кръстен на летящия герой от „Майстора и Маргарита“, защото по онова време баща му играе гигантския котарак Бегемот в постановка по великата книга на Булгаков.

От 2011 г. Емилов поддържа своя младежка актьорска школа „Зад кулисите“, а някои от възпитаниците му вече са професионални кадри в редица театри. След като се наложило да замества болно дете на фестивал в Пазарджик и научила текста на пиесата за отрицателно време, и Емма се запалила по професията на татко си. Той пък от своя страна има и собствен театър за възрастни – нарича се Нов драматичен театър и през лятото с него направи суперуспешен гастрол с 8 представления в Шанхай и още 5 мегаполиса в Китай. (Навремето, когато сливат Сълзата с Народния, Емилов патентова марката „Сълза и смях“ и предлага на тогавашния директор на академичната трупа Павел Васев да им я преотстъпи, само и само да се възстановят името и славата на най-стария столичен театър. И я преотстъпва, но за съжаление тогава идеята не се осъществява, а театърът на Емилов вместо Нов драматичен театър „Сълза и смях“ остава просто Нов драматичен театър с адрес бул. „Стамболийски“ 51. Доста по-късно Александър Морфов като директор на Народния предоставя името за ползване на читалище „Славянска беседа“).

Неотдавна Емил Емилов, който междувременно основава и професионален синдикат на българските артисти, получава запитване дали може да осъществи турне в Китай. За 2 месеца подготвя спектакъла „БГ Бум“, в който е играещ режисьор, и заедно с другите двама участници Николай Ганчев – клоунът Руди и Васко Павлов от 3 до 18 юни очароват азиатската публика. „Бяха издигнали огромни билбордове 5 на 7 м за нас, а зрителите скъсаха кордона, за да ни пипнат“, споделя той. Представлението, в което всичко е от хартия, включително декорите, защото третира темата за отпадъците, направо подлудява китайците. То не се нуждае от текст, тъй като тримата клоуни – универсални фигури в масовото съзнание, разсмиват публиката с безмълвни етюди, някои с мотиви от нашия фолклор, но Емил въпреки това се постарава да научи доста думи на местния език. „За първи път български артисти

стъпиха на 6 от 10-те най-големи сцени в цял Китай

– в региона около Шанхай. Мащабите там са невероятни: мегаполисите са огромни, театрите и сцените им също са огромни. Реформата в културата те са я направили – нямат щатни трупи, има само технически персонал, който поддържа сцените, поне в тези 6 театъра беше така“, разказва Емилов.

Премиерата на „БГ Бум“ на родна земя тепърва предстои и той търси за нея подходящо място, така че „Бум!“ да се чуе силно и да постигне подобаващ отзвук. В момента подготвя и друг проект: „Последната нощ на Сократ“ от Стефан Цанев – иносказателна пиеса за позицията на твореца в нашето общество, която и днес звучи страшно актуално. Създала е силна традиция: в годините Сократ и Тъмничаря са били Наум Шопов и Васил Михайлов, Стоян Алексиев и Георги Мамалев, а сега предстои в тези гигантски образи да видим Емил Емилов и друг известен актьор, чието име все още е тайна.

Бруталният сводник Методи Ганев от „Стъклен дом“ си остава запазена тв марка на актьора. Персонажът му буди противоречиви реакции сред аудиторията: учениците например, кой знае защо, го боготворят и им раздава автографи на килограм по улиците. На събрание на блока обаче, когато се опитва да попита защо асансьорът не е поправен, го нападат жестоко с думите „Защо се правиш на мутра?“. Без малко да гледаме Емил Емилов и като магната Иво Фотев в „Откраднат живот“. „Но не можах да се преборя с прекрасния колега и приятел Васил Бинев“, признава той. В замяна на това обаче, ако децата искат да видят скандинавския дядо с чувала подаръци в същото амплоа у нас, могат да потърсят в програмата спектакъла „Коледна беладжийница“...