Българите в Брюксел основно чистачки и строители

Българите в Брюксел основно чистачки и строители

Една четвърт от населението в столицата на ЕС са чужденци

Българите, които живеят законно в Брюксел, работят основно като чистачки и строители. Това показват данни от проучване на Свободния университет в столицата на ЕС. Положението е същото за съседите ни от Румъния, както и за гражданите от Полша.

Населението на Брюксел в момента е 1.2 млн. души като за периода 2000-2018 г. то се е увеличило с 240 хил. души. 55% от това увеличение се дължи на чужденците от Европейския съюз (ЕС) и те са вече 23% от живеещите в белгийската столица.

За близо 20 години имигрантите в града са се увеличили почти двойно от 145 хил. на 275 хил. души. Най-често те са на възраст между 25 и 54 години. По-голям е делът на жените имигранти от новоприетите държави в ЕС (Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словения, Словакия, Унгария, Малта, Кипър, Румъния, България, Хърватия), като единствено при гражданите на България, Румъния и Полша се наблюдава числено превъзходство на мъжете.

С изключение на гърците и британците, представителите на всички други европейски националности се увеличават. Най-голям ръст има при гражданите от новоприетите в ЕС страни. От 2016 г. насам обаче се отчита задържане на притока на новодошли европейци, вероятно заради липсата на нови разширявания на Общността.

Предпочитанията за квартал за живеене почти не са се променили, показва още проучването. Най-много европейски имигранти има в центъра на града или в т. нар. Пентагон. В източната му част техният брой може да стигне дори 40%. Южната част повече се търси от французи, докато поляци, румънци и българи се заселват основно в западните квартали на Брюксел.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.