Българската петролна и газова асоциация: Държавните бензиностанции ще повишат конкуренцията
2

Българската петролна и газова асоциация: Държавните бензиностанции ще повишат конкуренцията

Строителството им ще взриви пазара на имоти

Българската петролна и газова асоциация подкрепя създаването на държавни бензиностанции. „Намеренията са добри. Няма причина да не подкрепим идеята за повече конкуренция, прозрачност, балансиране на цените“, коментира Андрей Делчев, изпълнителен директор на асоциацията пред бТВ.

„И в момента на пазара можете да видите цялата гама от цени. Така че още един играч, който се цели в по-ниската пазарна ниша е добре дошъл. И в момента има вериги , които продават на по-ниски цени, те имат своите клиенти, останалите вериги, които продават на по-високи цени, също имат своите клиенти. Всеки си е намерил равновесието на пазара, който не може да издържи излиза от него“, коментира Делчев.

По думите му обаче това е скъп бизнес. „Изграждането на бензиностанция струва между 500 000 и 1 милион лева – зависи от цената на съоръженията и на земята. В момента когато държавата тръгне да прави бензиностанции ще взриви пазара на имоти. Изграждането на 100 бензиностанции за една година, ми се струва доста оптимистично“, посочи той.

По повод изказването на финансовия министър Владислав Горанов, че в момент на криза има твърди големи разлики в цените на горивата, изпълнителният директор на петролната асоциация коментира, че е нормално цялата ценова ножица да работи. Има вериги, които инвестират във високо качествен продукт, в големи бензиностанции, в широки обслужващи площи, в много колонки, в няколко резервоара, в по-високи мерки за сигурност , обучение на персонала, харчат повече пари и се целят в по-високата ниша. Наличието на ресторант, магазин се отразява на цената на горивата директно. Има други, които обратно – търсят по-икономичния сервиз, те могат да си позволят да работят на по-ниски цени.
"Всеки продава на цена, каквато може да си позволи. Някои се опитват да търгуват на ниски цени големи обороти. Други обратно се целят в по-високи цени. Ако нямат потребители, те ще изхвръкнат от този пазар. Това че някой продава на тези цени, означава , че някой купува продукта, харесва го, спира на тези бензиностанции и зарежда", каза още Делчев.
За лекото покачване на цената на петрола на международните пазари, той смята, че то идва от оптимизма, че ще се повиши потреблението на горивата. Дали увеличението ще продължи, силно зависи какво ще направи суровият петрол ценово, какво ще направят производителите на суров петрол, дали ще съществува тази остра ценова война, която беше до този момент. Ако петролът се повиши с 5 или повече долара, това ще се отрази и на вътрешния пазар у нас, на бензиностанциите, но със закъснение, смята Делчев. Според него има закъснение и при увеличението на цените, както е и при намалението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.