Българската история по стените на школо край Видин
3

Българската история по стените на школо край Видин

Сюжети от нашата история и съвременност могат да бъдат видени изографисани по стените на коридорите на СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в град Брегово, област Видин. По този начин екипът на училището със 150-годишна история се стреми да съхрани българския дух и традиции, отправяйки послание, че от това място започва и завършва България.

Всеки, който влезе в школото, бива посрещнат на централния вход от Кирилицата и Глаголицата. Следва Молитвата на Св. Кирил Философ за просветена България, учениците на Солунските братя, княз Борис Михаил Покръстител, защитата на славянската писменост пред папа Адриан. Разходката из българската история продължава в коридор „За любовта към земята и хората“, който е изпълнен с рисунки на талантливи ученици и параклис на Светите братя Кирил и Методий. Следва друг коридор „История на първата българска държава“, който е с вградена пръст от гроба на хан Кубрат, с монумент на рода Дуло, а копието на пръстена на Кубрат е подарено от Националния исторически музей. Там има още и карта на петте Българии, релеф на „Мадарския конник“ и прабългарски календар върху кожа допълват историческия коридор, където са разположени кабинетите за ресурсно подпомагане и залата на ученическия духов оркестър. Посетителите на школото следва да се пренесат по-напред във времето в коридор „Васил Левски“. Там е разположен бюст на Апостола, макет на воденицата в Румъния, където са се укривали Ботев и Левски и са изрисувани пана, свързани с дейността на дякон Левски. Историческата разходка приключва в коридор „Европа“е изпъстрен със знамена, карти на страните от ЕС и макет на Европейския парламент в Брюксел.

Логото на СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ „Училище на духа и новаторството“. Школото е в списъка на иновативните училища със своя проект „История без граници. Обърнатата класна стая в обучението по история и цивилизации в прогимназиален етап.‘‘ се предвижда обучението по предмета да се извършва по модела на обърнатата класна стая. Така типичното лекционно преподаване и писането на домашни работи се разменят. Учителят ,,преподава‘‘ онлайн, извън класната стая, а работите, които учениците обикновено правят вкъщи, се преместват в класната стая. Учениците ще получават учебния материал извън клас чрез безплатната онлайн платформа Google Classroom. Там учителят ще публикува необходимите видео, аудио и текстови материали за предстоящия урок за нови знания. След като се запознае с предоставения учебен материал, всеки ученик ще попълни кратък онлайн тест, който той ще трябва да изпрати на учителя, подавайки му обратната информация за своята подготовка за следващия учебен час, за да може преподавателят предварително да установи за всеки ученик какви пропуски има. Целта на работата в учебния час е децата да се съсредоточат върху преработвателната част от ученето или усвояването на знания - синтезиране, анализиране, решаване на проблеми и т.н., да се задълбочи разбирането, повишаване на квалификацията и да се даде възможност за прилагане на тези знания. При реализацията на този иновативен метод се предвижда той да бъде съчетан с проектно базираното обучение, което да бъде основано изцяло на създаването на междупредметни връзки със знанията, уменията и компетентностите по другите предмети в съответния клас

В училището, в което работят общо 27 педагози, ресурсни учители, психолог, логопед и непедагогическите специалисти училището предлага приобщаващо образование не само за деца с когнитивни дефицити, ученици със специални образователни потребности, но и за даровити деца. Тяхната работа е ориентирана към социализация на учениците и извън рамките на образователния процес. Те ги учат как да развиват умения за живота, как да формират навици за функциониране в голямата социална общност, затова и повечето ученици идват с желание на училище. Като общинско училището предлага общообразователна, профилирана и професионална подготовка за 208 ученици от първи до дванадесети клас. Има целодневна организация на учебния ден при едносменен режим на работа, а като средищно училище осигурява безплатен транспорт (3 автобуса) и безплатен обяд, изцяло финансиран от бюджета на училището за учениците от групата за целодневна организация на учебния ден. Пътуващите ученици са 73, а учениците на ресурсно подпомагане - 27.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.