Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация  излиза от Българското конгресно бюро

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация излиза от Българското конгресно бюро

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) излиза от Българското конгресно бюро (БКБ), тъй като то се присъедини към новоучредената Конфедерация на българския туризъм (КБТБ). БХРА отказва да участва в подобно обединение заради неясно декларирани интереси с политически нюанси на новата организация.

Ето и тяхното становище:

БХРА не е лидерска организация и решенията в нея не се взимат еднолично, затова и зад позицията ни да се оттеглем от БКБ стоят единодушно гласовете на всички в Управителния съвет на асоциацията, която е основател и член на УС на Българското конгресно бюро.

Ние винаги сме готови да участваме в реално обединение на бранша, което ефективно защитава интересите на целия сектор, а не на отделни играчи. Ние не искаме да бъдем употребявани за задкулисни игри и политически цели и да ни включват служебно в платформа, която събира на една маса единствено малка част от сектора.

Припомняме, че още през октомври 2017 г по инициатива на асоциацията бе подписан меморандум за обединение на бизнеса. В него взеха участие Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) , Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Българският съюз по балнеология и спа (БУБСПА), Асоциация на екскурзоводите в България (АЕБ), Асоциация на специализираните експерти в туристическата индустрия (АСЕТИ). Нито една от тези организации, които представляват огромна част от туристическия бизнес и цели негови сектори не е поканена да се включи в новата Конфедерация. Така извън новата Конфедерацията реално остават всички организации на туропреатори и туристически агенти, включително и най-новата Обединени за бъдеще на туризма (ОБТ).  

БХРА е против автоматичното и потайно й включване като „патерица” на БКБ в нова платформа. Това е недопустимо за национално представена организация с 30-години история, 36 регионални структури и над 3000 членове в цялата страна.  Още повече, че при самото създаване се декларира политическа обвързаност, предвид че в официалния документ до нас се говори за „важни заявки, преди старта на предизборни кампании и нови мандати.

БХРА ще продължи да защитава интересите на своите членове и да помага за изработване на политиките в туризма, но без да участва в политически игри. Ние ще продължим да задаваме работещи икономически решения, а не да се опитваме да правим политика на гърба на сектор, който допринася за над 10 на сто от икономиката на страната.  

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.