Българската бяла коза дава по 500 л мляко

Българската бяла коза дава по 500 л мляко

Породата се адаптира към всякакви условия

Българската бяла млечна коза е разпространена в стопанства във всички части на България. Това е най-разпространената за страната порода кози.

Създадена е чрез кръстосване на местни кози със саански пръчове в Института по планинско животновъдство в Троян и целенасочена селекция на получените кръстоски. Призната е за порода през 1992 г.

Характеризира се със здрава и плътна конструкция, хармонично развито тяло, широк и дълбок кош, добре развита мускулатура, главата е суха, удължена, ушите са среднодълги, слабо окосмени, насочени встрани и напред, очите са големи и светли, вимето им е добре развито, полукълбовидно, здраво прикрепено на широка основа към корема, цицките са съразмерни. Формата на вимето отговаря на изискванията за машинно доене. Имат бяла козина и в повечето случаи са безроги.

Подобрител

За порода подобрителка е използвана саанската коза, а по-късно саанизирани пръчове от бивша Чехословакия и Германия. Проведено е масово кръстосване на местни кози от различни райони с внесените пръчове. Основните признаци, по които се провежда селекцията, са жива маса, млечност и мастни вещества в млякото. На 3,5 години козите тежат 55 - 65 кг, а пръчовете 75 – 80 кг. Започват да се ползват за разплод на 18-месечна възраст. Средната им млечност е 500 - 550 л, с 3,5% мастни вещества. Плодовитостта достига 180 ярета от 100 кози майки. 

Ярета

Българската бяла коза е скорозряла порода. Новородените ярета обикновено са с тегло 3,2 - 3,3 кг, на 6 месеца тежат 25 - 27 кг, а на 12 месеца 49 - 53 кг.
При добро хранене и отглеждане козичките могат да се заплодят в годината на раждане.
Месодайността на българските бели млечни кози е по-добра от месодайността на местните кози. Тази порода се отглежда в Троян, Ловешко, Габровско и др. Породата е сравнително устойчива на неблагоприятни климатични условия, добре се адаптира, което позволява нейното разпространение в цялата страна.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.