Българската банка за развитие придобива под 19% от ПИБ (ОБЗОР)

Българската банка за развитие придобива под 19% от ПИБ (ОБЗОР)

Бойко Борисов: Чакалнята на еврозоната ни дава сигурността, че сме на първа скорост в ЕС

Българската банка за развитие ще придобие под 19% от капитала на Първа инвестиционна банка. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, след като правителството одобри доклад за участие на ББР в увеличението на капитала на ПИБ. С увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка се изпълнява и последното условие за присъединяване на страната ни към Банковия съюз и валутния механизъм ERM 2, известен като чакалнята за еврото.

Изключително важно е страната ни да влезе в Европейския банков съюз, защото това гарантира стабилността и контрола на всички български банки. Чакалнята на еврозоната ни дава сигурността, че сме на първа скорост в ЕС, коментира премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на правителството.

По думите му целта ни е през юли този процес да завърши и българите да спрат да се плашат, че някой ще им фалира банките. „Имаме шампиони по фалиране на банки, някои политически опоненти успяха да фалират 15-16 банки, други само една, а след това ние връщаме милиарди", каза премиерът. По думите му държавата и ББР няма да загубят от изкупуването на пакета акции на ПИБ. Той подчерта, че след това те ще бъдат изкупени на цени с лихви и държавата няма да загуби по никакъв начин.

По-късно финансовият министър Владислав Горанов разясни, че се очаква

през юли да имаме положително решение от Европейската централна банка

за присъединяването ни към Банковия съюз. Влизането в чакалнята на еврото пък преминава и през оценка на държавите членки на еврозоната плюс Дания, като се изисква и позицията на ЕЦБ и Еврокомисията.

Икономическият министър Емил Караниколов подчерта, че влизането в чакалнята ще осигури

по-висок кредитен рейтинг за страната

по-голям интерес на инвеститорите, както и по-сигурна банкова система.

След получено предварително одобрение от БНБ на аукцион на 10 юни ББР е записала над 77 млн. броя права за придобиване на над 28 млн. акции, което съответства на по-малко от 19% от уставния капитал на ПИБ. ББР е участвала наравно с частни инвеститори при пазарни условия, поради което операцията не представлява държавна помощ.

Горанов и Караниколов поясниха, че държавата изкупува не повече от 70 на сто от новоемитираните акции.

Процедурата е била консултирана с дирекция „Конкуренция“

на ЕК

и еврокомисаря Маргрете Вестагер.

От Брюксел са заявили, че трябва да се появи поне 30 процента интерес от частни инвеститори, за да не се разглежда трансакцията като държавна помощ. По думите на Горанов това условие е било изпълнено.

Той разясни подробно как е била формирана цената на самите акции. Горанов припомни, че ПИБ е регистрирано на борсата дружество и като такова капиталът й може да бъде увеличен само с емитиране на акции на официалния регулиран пазар. На 23 април Комисията за финансов надзор одобри проспекта за предлагане на до 40 милиона акции с право на глас с емисионна стойност 5 лева всяка. Емисионната стойност е определена на базата на комплексен анализ на ключови параметри, включително балансова стойност на акция и пазарни данни и оценки на последните сделки за придобиване на други банки у нас.

Взети са предвид международните стандарти за оценяване

Емисионната стойност е била потвърдена от КФН като справедлива и определена въз основа на обективни критерии.

Горанов обясни и защо държавата чрез ББР участва в увеличението на капитала на ПИБ. По думите му независимо от добрите капиталови и ликвидни позиции на банката поради силно занижената ликвидност на пазара не само в България, но и в ЕС привличането на достатъчно частни инвеститори за увеличението на капитала е затруднено. Допълнително утежняващо обстоятелство е кризата заради пандемията от COVID-19.

Горанов каза също така, че ще предложи допълнително увеличаване на капитала на ББР. Това ще се направи с цел да няма съмнения, че се използват ресурсите, които й бяха отпуснати за изпълнение на мерките за подпомагане на бизнеса заради кризата вследствие на пандемията.

Финансовият министър заяви още, че ББР ще реализира със своя дял доходност, а освен това ще участва пълноценно в управлението на ПИБ. Така ще бъде гарант за увеличение качеството на управление на банката и допълнителен гарант за стабилността на банковата система като цяло.

Финансовият министър подчерта, че безспорно

ПИБ е платежоспособна банка

коефициентът й на ликвидност е 221,64 процента и значително надвишава регулаторните изисквания. Активите й са над 10 милиарда лева, консолидираната й печалба за 2019 г. надхвърля 137,9 милиона лева, а печалбата преди обезценка - 257,7 милиона лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.