Българската банка за развитие получава 500 млн. лв.

Българската банка за развитие получава 500 млн. лв.

Мярката ще подпомогне бизнеса в борбата срещу коронавируса

Българската банка за развитие (ББР) ще бъде подпомогната с 500 млн. лв. Такова предложение ще направи министърът на финансите Владислав Горанов на правителството. Това е и една от мерките, с които ще се подпомогне българският бизнес в борбата срещу коронавируса.

Пакетът ще влезе в капитала на банката като ще служи в две направления. Едното направление ще служи за издаване на портфейлни гаранции към търговските банки, което ще намали капиталовата тежест към тях и ще им позволи да прояват гъвкавост към клиентите си, които изпитват затруднения. „Преценката ще бъде индивидуална за всеки конкретен казус”, каза Горанов. С посредничество на търговските банки,

ББР ще може да участва временно в капитала на фирми,

които са засегнати от коронавируса. Ще има и опция за обратно изкупуване, като към момента не е ясно дали това участие ще бъде на самата банка, или на дъщерното й дружество за рисков капитал. „По този начин временно се осигурява безплатно финансиране, защото лихвата върху капитала е 0%”, поясни още финансовият министър.

Втората мярка, която бе оповестена миналия уикенд, е за осигуряване на заетостта в различни фирми. С промени в Кодекса за социалното осигуряване, изправените пред избор дали да съкратят позиции работодатели ще могат да

задържат служителите си 3 месеца,

гласи първоначалният вариант на мярката. През това време служителите ще се възползват от до 60% подкрепа от страната. Това ще става чрез кандидатстване пред службите по заетостта, като всеки търговец трябва да подаде конкретни данни и брой на лицата, които ще получават тези средства. „Юридическите лица ще трябва да запазят ангажимента си и да я допълнят до 100%, като няма да прекратяват трудовите правоотношения с тези лица”, поясни Горанов.

Финансовият министър пое ангажимент във ведомството му да бъде

открита телефонна линия,

към която бизнесът ще може да се обръща при неразплатени разходи от страна на държавата, като платец или възложител. „Всеки бизнесмен, който има да си получава нещо от държавата или общините, ще може да го заяви на телефона”, каза ресорният министър.

Финансовият министър изрази удовлетвореност след срещата с бизнеса и синдикатите, че има разбиране, че няма как държавата, през фиска, да замени реалната икономика. Той отново цитира заповедта на здравния министър и напомни, че основната цел е да не се струпват много хора на едно място. „Това не означава стопанският живот да умре”, предупреди Горанов. Фирмите със строителна, застрахователна, банкова дейност и тези, които предлагат услуги, могат да продължат да работят. Забранени са ресторантите, увеселителните заведения и моловете, с изключение на намиращите се в тях застрахователи, банкери, хранителни магазини, аптеки и дрогерии.

Той изтъкна, че е възможно при подобна криза да има

бизнеси, които да спрат да съществуват,

а заедно с това ще изчезне и част от заетостта. Ако премине пика, както стана в други страни, гражданите ще бъдат по-малко засегнати. „Възможен е сценарий, при който в следващите много месеци да живеем с този вирус и да настройваме нашето и социално, и икономическо поведение към присъствието на вируса”, предупреди Горанов.

Днес финансовият и икономическият министър проведоха среща с представители на бизнеса и на синдикатите. Те поискаха да бъдат отложени някои срокове като времето за подаване на декларации пред статистиката, сроковете за годишното счетоводно приключване, кактои графикът за авансовите вноски и за декларациите по Закона за корпоративното подоходно облагане. „Има много мерки със срокове, наложени от законодателството, които в пакет ще бъдат предложени да бъдат пререшени за периода на кризата”, увери Горанов. Към момента са отложени два срока – за счетоводното приключване на годината – до 30 юни – и за плащането на местни данъци и такси с отстъпка.

Министърът на икономиката Емил Караниколов апелира да не се прави популизъм в публичното пространство. „Много лесно в момента в публичното пространство се хвърлят мерки, които като популизъм звучат добре – да не си плащат сметките, - ако вие една година не си плащате сметките, после  ще ви излезе двойно по-скъпо”, предупреди Караниколов. Утре ще стане ясно как технически ще се случат промените – и откъм срокове, и откъм това кои закони предстои да бъдат променени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.