БГ компания демонстрира разработка за ремонт на бойни машини
4

БГ компания демонстрира разработка за ремонт на бойни машини

Заводът на „Металика АБ“ вече е работи край Казанлък

Българска компания предложи на МО собствена разработка за ремонт и модернизация на наличните в армията ни бойни машини за пехотата.

Прототипът на командирска БВП-2М, разработен от специалистите на „Металика – АБ“ ЕООД бе демонстриран на ЦАТИП-Змейово , според собственика на дружеството Здравко Димитров прогнозната цена е близо 6 пъти по-ниска от тази, която предлагат конкуренти от Русия, които за преоборудването на една машина със сходни способности искат между 1,2 и 1,8 млн долара. Цената пък , предлагана от фирми в ЕС е между 2,5 и 3 млн евра.

При модернизацията  ще се използва сегашното шаси на БМП-1, което е на въоръжение у нас.В  новия завод на „Металика АБ“ край Казанлък ще се произвежда куполът, който е снабден с автоматично оръдие, картечница с марката на „Арсенал“ ЕАД  и противотанков управляем комплекс „Удар – М-02“ за изстрелване на 4 ракети за поразяване на танкове, бункери , ниско летящи самолети и хеликоптери.

Машината е съоръжена с натовски стандарти системи за димни газове и за управление на огъня. Близо 60 на сто от частите и оръжията ще бъдат български, ако проектът бъде приет за изпълнение в него ще участват и заводите „Терем“.

По разработката се работи от няколко години, един от вариантите е бил вече представян на изложението „Хемус“, новият прототип е с множество подобрения, коментира участвалият в демонстрацията зам. министър на отбраната Анатолий Величков.

Проектът за ремонт и преоборудване на бойните машини е извън останалите програми за придобиване на новите самолети F16 Bloc 70, закупуване на нови 150  бронирани  машини на стойност 1,240 млрд лв  за Сухопътни войски и две корвети за ВМС.

Зам.министърът сподели положителните си впечатления от демонстрацията, по думите му предстои от сухопътни войски да дадат своята оценка и тя да бъде коментирана от Съвета за отбранителни способности. Това можело да се очаква след около 6 месеца .Положителна оценка за демонстрираните способности на модернизираната машина даде и командирът на Втора тунджанска механизирана бригада , бригаден генерал Стоян Шопов, чийто воински път е започнал като механик-водач на танк Т-55 АМ2.

В момента върви прегледа на двете оферти за доставка на корветите, които са от класа на леките фрегати, уточни зам. министър Величков, който подсказа че се обмислят и варианти за възстановяването на подводния ни флот, но отказа подробности.Срокът за представянето на оферти от 4 фирми за доставка на  бронираните машини е 16 декември.

В новия завод на регистрираната през 90-те години на ХХ в „Металика – АБ“ край Казанлък работят 50 специалисти, там освен куполите за БМП-2М се сглобяват и ракетните снаряди. Собственикът Здравко Димитров сподели, че вече има интерес към разработката, сключени били и договори за модернизация на машини в две африкански държави, които очаквали да бъдат одобрени и реализирани.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.