0

Н а българките им се носи слава, че са сред най-красивите жени в света. Затова не е изненада, че постепенно се увеличават имената на родните хубавици, които се разхождат с високо вдигната глава по котешки пътечки за дизайнери от А-листата.

На българките им се носи слава, че са сред най-красивите жени в света. Затова не е изненада, че постепенно се увеличават имената на родните хубавици, които се разхождат с високо вдигната глава по котешки пътечки за дизайнери от А-листата.

Най-пресният пример за това постижение е актрисата Мария Бакалова, която преди дни ни накара да се гордеем и с номинацията си за награда „Златен глобус“ за ролята си в „Борат 2“ . Тя се включи в Седмицата на модата в Париж като муза на „Диор“ и се разписа с участие в ревюто, което се проведе онлайн.

Бакалова се превърна в лице на новата Couture колекция

за пролет-лято 2021, като заложи на сексапилен червен тоалет. Макар и вкъщи, екранната дъщеря на Саша Барон Коен дефилира в копринена прозрачна риза и вълнени къси панталони. В акцент се превърнаха и черните токове на 24-годишната красавица. По цялата си визия – както за ревюто на „Диор“, така и за рекламната кампания, водеща я към наградния сезон, Бакалова работи със стилистката на Емили Блънт и Обри Плаза. „Научавам все повече неща за себе си чрез модата. Разбирам как дрехите могат да ми говорят“, обясни чаровната блондинка пред Vogue по повод ревюто на „Диор“. Тя признава, че в началото стилът е бил издържан по-скоро в пънк нюансите, но през последните години предпочита по-женствените тоалети. Картите „Таро“ пък се оказаха основното вдъхновение зад актуалната колекция на „Диор“. Дизайнерката Мария Грация Киури представи и филм, режисиран от Матео Гароне, чието действие се развива в приказен замък, населен с модели, пресъздаващи различни зодиакални знаци. Тя сподели, че е искала да изследва магията и утехата, които картите Таро могат да предложат близо година след началото на пандемията, променила живота и индустриите в световен мащаб, и във време, когато много страни все още са блокирани в опит да я контролират.

През последните години фурор прави и

младата надежда Белослава Хинова

Още през 2018-а, когато беше само на 16, родния модел дефилира за световноизвестния бранд „Шанел“ в Гран Пале в рамките на Седмицата на модата в Париж. Красавицата бе избрана лично от творческия директор на лейбъла Карл Лагерфелд да участва в бляскавото събитие. Хинова се разходи по вдигнатия за ревюто плаж в бял ансамбъл от пола, блуза и сако с къс ръкав. В ръка тя носеше червени чехли и бяла чанта във формата на мида. Друг интересен аксесоар, с който дефилира Белослава, е шапка с две козирки. Последва и ревю на марката в Тайланд с нейно участие. През май 2019 г Хинова се завърна в Гран Пале исе включи в представянето на круизната колекция на бранда. Тя премина пред погледите на публиката, сред които бяха и

звезди от ранга на Ана Уинтур, Клаудия Шифър,

Моника Белучи и други. С ревюто бе отбелязана първата колекция на "Шанел" след смъртта на легендарния Лагерфелд. На събитието Хинова се представи с дълга рокля в черно и бяло с широки презрамки с принт с кръгове. Ревюто бе открито от популярния модел Кара Делевин, след което на подиума излязоха Пенелопе Крус и дъщерята на Синди Крауфорд - Кая Гербер. През същата година Бел, както я наричат близки и фенове, се разходи по котешката пътечка и за „Долче и Габана“, „Спортмакс“ и „Армани“ в Седмицата на модата в Милано, като на кастингите е преборила над 400 момичета от цял свят. Хинова не е единствената българка, появила се във въпросния моден форум. Манекенката София Маджарова дефилира за дизайнера Мартин Марджела и неговия бранд Maison Margiela. София се разходи по подиума и с дрехите на нашумялата италианска марка Drome. С

приз за най-добър модел

пък от Милано си тръгна Вероника Стефанова. Красавицата, която представи страната ни на Мис Свят през 2017 г. в Китай, участва в цели 6 ревюта, като е закрила 4 от тях. За нея това бе четвърто дефилиране на Седмицата на модата в Милано. Единственият й пропуск от 2017 г. насам е покрай раждането на дъщеричката й Анжела. „В никакъв случай не предполагах, че ще спечеля аз, защото в Милано присъстваха много големи и заслужили модели. Макар че предварително ни бяха съобщили, че ще има награждаване, така и не казах на мъжа си, защото дори не подозирах, че има шанс да спечеля", разкри тогава пред „Монитор“ Стефанова.

Български модели красят и корици на престижни модни издания. Един от примерите е Ивелина Чоева, която на 21-годишна възраст се появи

на корицата на сп. Vogue

Красавица стана лице на специално издание на модната библия в Украйна, в което бе публикуван годишният хороскоп за 2019-а. 12-те кадъра за ексклузивната фотосесия са били заснети в Париж, а главен фотограф е световноизвестния Лукас Пуковец в екип с криейтив директор Соня Кваша и стилистът Джули Пелипас. Ивелина влиза в света на модата през 2011 година. Тя е снимала за редица световноизвестни брандове и е участвала в кампании на "Фенди“, „Лореал“, Max Factor, Tresseme, Samsung и много други. Успоредно с това родната красавица е заснела впечатляващи едиториали за модни списания като Harper’s Bazaar, Cosmopolitan и Glamour. Пътувала е за модни ангажименти в Милано, Истанбул, Париж, Лондон, Банкок, Дубай и Ню Йорк. На Ивелина не й е скучно и по време на снимки или ревю. „От това да ми се счупи ток на ревю до снимки с разгонена котка – имам много забавни истории. Последната такава е от седмицата на модата в Лондон, където трябваше да закрия ревю с един ботуш, тъй като нямаше време да се обуя другия. Дизайнерката беше изпаднала в нервна криза, докато фотографите и след това пресата бяха впечатлени от нейното „иновативно решение”. В крайна сметка, единият ботуш се превърна в тренд“, разказа наскоро пред „Монитор“ чаровната брюнетка.