0

Б ългарският дует „Жу Те“ стана световен шампион по фолклор.

Българският дует „Жу Те“ стана световен шампион по фолклор.

Живка Миладинова и Теодора Катончева триумфираха на World folk 2021 в категория „Автентичен фолклор“.

Акапелно

Родните хубавици бяха отличени за акапелното си изпълнение на песента „Ой, соколе“. 11-ото световно първенство по фолклор се проведе онлайн в Несебър и Поморие в последната седмица на август. „Жу Те“ получи право на участие, след като по-рано през лятото спечели и европейския шампионат, където блесна с песента „Айда сънце“.

„Тази награда за нас е голямо постижение, тя е плод на много труд. За нас това е знак, че сме добри в това, което правим. Българската народна музика е обичана в цял свят и това е поредното доказателство. Всеки, който има таланта да пее и иска да се развива с български фолклор, трябва да е готов да се бори, да се труди и да не се отказва“, споделиха изпълнителките.

Учителки

Живка и Теодора са заедно от 2008 г., когато започват да изучават музикална педагогика в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Името на дуета идва от първите букви на имената им. Те са типични представителки на македонския край, родени съответно в Якоруда и Разлог. Момичетата печелят още редица фолклорни фестивали като „Пирин пее“, „Копривщица“, международния конкурс „Пауталия“ в Кюстендил, първия онлайн международен великденски конкурс „Светлини и таланти“ и първия национален фестивал на изкуствата „На върха“ в Боровец. През тази година участваха за първи път на „Пирин фолк“, където останаха извън призовата тройка. Очарователните певици признават, че се вдъхновяват от величията във фолклорната ни музика Гуна Иванова и Румяна Попова. Любопитното е, че когато не са на сцената, те отново са заедно в професията си. Двете са учителки в една и съща детска градина в София и сами дават пример на малчуганите в българските традиции и обичаи.