0

В иктория Пелова, която играе за женския отбор на „Аякс“, вкара последния гол за Нидерландия при победата с 10:3 над Замбия в първия мач на двата отбора от група "F" на олимпийския турнир по футбол за жени.

Виктория Пелова, която играе за женския отбор на „Аякс“, вкара последния гол за Нидерландия при победата с 10:3 над Замбия в първия мач на двата отбора от група "F" на олимпийския турнир по футбол за жени.

22-годишната Пелова, чиято майка е българка, влезе като смяна в 72-рата минута на мястото на Даниеле ван де Донк и в 80-ата минута се разписа за 10:1 с удар от близка дистанция.

Четири гола за световните вицешампионки от Нидерландия вкара нападателката на „Арсенал“ Вивиан Миедема, а Лиеке Мертенс от „Барселона“ добави още два.

За Замбия с хеттрик се отличи капитанката Барбра Банда.

С 13-те си гола срещата се превърна в най-резултатния футболен мач в историята на женския футбол на олимпийски игри.

В другия мач от групата Бразилия разгроми с 5:0 Китай. За 43-годишната вратарка на бразилките Формига мачът беляза седмо участие на олимпиада, което е абсолютен рекорд в историята на този спорт.

Най-голямата изненада на деня дойде от група "G", в която олимпийският вицешампион Швеция разгроми с 3:0 световния шампион и фаворит номер 1 за златните медали САЩ.