От около 18 години се говореше, че мостът трябва да се ремонтира, но никой не вземаше мерки, казва българката в инетрвю пред "Монитор".

- Г-жо Борисова, кажете каква е ситуацията в Генуа след трагедията и какво сочи последната информация на властите там?

- Мога да кажа само, че положението е трагично. По последни данни има 40 жертви, сред които 3 деца. Вчера времето беше лошо - валя и дори имаше гръмотевици. Затова според някои рухването на моста е заради гръмотевиците, а според други пък е заради неправилно конструиране.

- Наблизо ли живеете от мястото на трагедията?

- Да, жилището ми се намира на около 1-2 километра от мястото на инцидента.

- Чухте ли нещо по време на срутването, какво точно се случи?

- Чувах линейките, сирени, пожарни. Ужасно беше.

- В публичното пространство се появи информация, че български шофьор на ТИР е оцелял по чудо при срутването на моста в Генуа. Смята се, че камионът му е паднал в пропастта, но успял да се измъкне по чудо. Вие чухте ли подобно нещо?

- Не, нямам такава информация. Поне тук не съм чула да се говори такова нещо. Всъщност има противоречиви данни - според едни е имало българи по време на срутването, а според други няма. Затова не мога да потвърдя такава информация.

- Получихте ли обаждания от ваши близки, някой от познатите ви търсил ли е съдействие?

- Не, нямам пострадали близки. Аз съм сама в Генуа. Живея и работя тук от 18 години.

- Какво предприемат в момента властите в Генуа? Много се говори за трагедията и че всъщност се е очаквало това да се случи заради недоброто строителство на този мост, така ли е?

- Точно така. Бих казала, че това наистина се очакваше да се случи. Отдавна се говореше, че този мост трябва да бъде ремонтиран. Общо взето, откакто живея тук. Но никой не вземаше мерки.

- Вие минавате ли от там в ежедневието си?

- Да, за последно на първи август. Този мост е единственият, по който преминават тирове и камиони.

- А през 2016 година наистина мостът ремонтиран ли е?

- Да, но не беше ремонтиран добре. Говореше за това навсякъде.

- След като се е говорило, не са ли извършвани проверки на качеството на това строителство, защо не е било спирано движението?

- Движението беше спирано само вечер, докато течеше ремонтът.

- А колко време продължи този ремонт?

- За кратко, само няколко месеца. Но още тогава се говореше, че фирмата не е свършила добре работата си.

- А кой всъщност носи вина, коментира ли се?

- Не, не съм чула да се споменават конкретни имена. Знам само, че мостът е построен от човек на име Моранди, както се казва и самият мост.

- Хората изплашени ли са, вие излизате ли от вкъщи?

- Наистина всички са много изплашени. Сега се прибрах от мястото на трагедията. Там все още се търсят хора под руините, опитват се да извадят жертвите. Както казах, досега има информация за 40 загинали, но сигурно са повече. Други са тежко ранени и са приети в болница. Някои пък са настанени в хотели. Става дума за живеещите близо до мястото на трагедията.

- Какво ще се прави оттук насетне. Как ще пътувате до работа и в момента блокирано ли е движението?

- Честно казано, не знам. Никой не казва как ще се процедира оттук насетне. Все още продължават спасителните операции. Иначе аз пътувам с автобус до работното ми място и не минавам точно по този маршрут. В момента движението е блокирано само в района на трагедията. В града всичко е нормално.

- Казахте, че живеете от 18 години в Генуа. Защо решихте да напуснете България и с какво се занимавате сега?

- Дойдох в Генуа, за да работя. Живеех в Монтана, където нямах възможност за реализация. Тогава срещнах съпруга ми, който е италианец, и така останах тук. Сега се грижа за една възрастна жена. Имам обаче дете, което е в България. Работи в София и има добри доходи. Затова не иска да напуска родината. Все пак в България има добра работа, приятелите са й там.

- Мислили ли сте да се върнете?

- Мъжът ми има голямо желание да живее в България. Много му харесва страната ни - природата, хората. Смята, че е по-спокойно. Не е добре да си далече от родината, много е трудно, но засега няма как да се върна. В България няма работа.

- Често ли се прибирате у нас?

- Мислех да се прибера на 19 август, но след случилото се няма да пътувам. Отказах се. Иначе всяка година се връщам в България.

- Променена ли е страната ни, какво виждате отстрани?

- Да, променена е. Но специално в моя край не виждам някакво развитие - няма млади хора, няма възможност за реализация, безработицата е голяма. Условията там не са никак добри. А и не мисля, че нещо ще се промени за в бъдеще.

- Трудно ли ви приеха в Италия, какво е да си българин там?

- Не. Лично аз не съм имала трудности, защото когато пристигнах, майка ми работеше в Милано. Адаптирах се бързо и лесно си намерих работа. Вярно е, че на моменти носталгията ме мъчи, но нямам друг изход. Както ви казах, засега няма как да се върна в България.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Всички болници трябва да бъдат поставени при еднакви условия на пазара на лекарства

Проф. Николай Габровски: Кардио- и неврохирургията са най-уязвими за лекарски грешки

Всички болници трябва да бъдат поставени при еднакви условия на пазара на лекарства

Очернянето на медици е много лесно и често се прави с лека ръка, каза пред "Монитор" зам.-директорът на „Пирогов“ и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски.