0

Б ългарката Биляна Великова е избрана за член на първия изцяло женски команден състав на кораб –плаващ дворец за 2 918 пасажери и 1 320 души екипаж.

Българката Биляна Великова е избрана за член на първия изцяло женски команден състав на кораб –плаващ дворец за 2 918 пасажери и 1 320 души екипаж.

Тя ще бъде директор „Храни и напитки” на борда на Сelebrity Еdgе, който получи приза за най-добър нов пътнически кораб. На 8 март 2020 година 306-метровият Сelebrity Еdge ще отплава с първия в света офицерски състав само от жени, акцентира специализирааното морско издание maritime.bg.

С плаването се поставя началото на усилията за намаляване на половото неравенство в морската индустрия, а датата не е избрана случайно, обясняват от компанията-корабособственик.

Капитан на кораба по време на историческото плаване ще бъде превърналата се в звезда Кейт МакКю, която ще работи с 26-членен женски офицерски състав от 17 държави. Сред тях е и избраната българка Биляна Великова.

Статистиката сочи, че сред всички 1,2 млн. моряци в световен мащаб, жените са едва 2 %. От тях 94% са заети в круизната индустрия.