Българите в чужбина изпращат по-малко пари на роднините си

Българите в чужбина изпращат по-малко пари на роднините си

Пандемията стопи 7 пъти парите, които нашите сънародници в чужбина изпращат на близките си в България. За първите 7 месеца на годината те са превели едва 98 млн. евро, сочат данните на БНБ, цитирани от БНР. За сравнение, през 2019 г. българите зад граница са изпратили вкъщи рекордните над 1 млрд. евро.

"Това, което е важно е ролята, които тези пари „играят“. Едно много често правено погрешно сравнение е с потоците на чуждестранни инвестиции, които най-често се инвестират в капитал – сгради, машини и т.н. Докато емигрантските пари играят една доста по-друга роля – на допълващ доход за много домакинства, особено по-бедните. Те най-често биват харчени за храна, за гориво, за покупка на дребна техника. Тяхното свиване в хода на кризата е не толкова удар в системата в икономиката, колкото върху домакинските бюджети. Този допълващ доход изчезва и това води след себе си разширяване на разликата в доходите на бедни и богати“, коментира Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Според него тези пари трудно биха могли да бъдат компенсирани по друг начин, защото и в момента не е ясно къде точно отиват средствата, които влизат от чужбина.

„Това, което може да се случи, е семейства, които преди са разчитали на такъв доход, сега ще се обърнат към социалната система. Като инструменти, като помощи за отопление и този тип схеми за по-популярна защита. Това, което е по-интересно да се проследи, е колко хора са се върнали от чужбина във входа на самата криза. Те се явяват и потенциална нова работна сила, ако останат в България.“, поясни още Николов.

Най- много пари на своите близки са изпратили работещите българи в Америка, Германия и Испания. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.