Българите се оказват сред най-добрите, или поне най-тихите и търпеливи спрямо несгоди съкооператори в Европа.

18,3%, или близо една пета от населението на Европейския съюз се оплаква от шумни съседи, сочат данни за 2018 година на Евростат. Според тях обаче ситуацията в България е съвсем различна, като у нас или не се жалим, или съседите ни наистина стъпват на пръсти.

В България, както и в Ирландия едва 9.4% от населението сигнализира за шум, проникващ през стените на дома ни. Двете страни са в

топ 5 по тихи съседи, в чието чело е Хърватия

(8%), следвана от Унгария (8.5%) и Естония (8.6%).

Съвсем логично повече от два пъти повече градско население се оплаква от шум (24.1%) в сравнение със селското (11.0%).

Делът на нетърпящите шум от съседите е толкова по-голям, колкото по-малко хора живеят в едно домакинство. Докато близо 21.8% от живеещите сами твърдят, че са били обезпокоени от живеещите наоколо, когато двама души делят един покрив, процентът е 18.7%. А в тричленните и по-големите домакинства (не се включват деца-б.р.)

явно са претръпнали към шума

тъй като се оплакват едва 16.2%.

Подобни са разликите между домакинства със и без деца. По-придирчиви са тези без деца-19% се оплакват от шумни съседи. На 17.2% от домакинствата с деца това прави впечатление дотолкова, че да вдигнат телефона, за да се възмутят и да поискат властите да вземат отношение.

По-възрастните по-рядко се оплакват от шума

15.7% са оплакванията при над 65-годишните, докато 26.6% са при хората под тази възраст.

Най-шумните, или най-придирчивите всъщност живеят в Малта, Германия и Нидерландия. Там делът на населението, оплакало се от шумни съседи, е съответно 28.2%, 27.8% и 27.1%. Следват Португалия (23.0%), Румъния (20.1%), Великобритания (19.8%), Кипър (19.6%), Гърция и Люксембург (по 19.3%).

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Служебни защитници за обвинени в пране на пари

Назначени служебно адвокати са поели защитата на двама от служителите на радневската МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“, срещу които са повдигнати обвинения в пране на пари в особено големи размери.