Българите по-разтревожени от европейците за околната среда

Българите по-разтревожени от европейците за околната среда

Българите се тревожат повече от средния гражданин на ЕС за състоянието на околната среда. Това показват данни от проучване на Евробарометър, представени от Европейската комисия.

На въпрос кои са основните заплахи за околната среда, българските участници в допитването посочват най-често замърсяването на въздуха (61%, при 46% в ЕС). Замърсяването на водите се посочва от 41% (38% в ЕС); замърсяването на почвата е посочено от същия дял български граждани (30% в ЕС); растящото количество отпадъци (47%, при 46% в ЕС). Данните показват, че гражданите на ЕС се тревожат за изменението на климата повече от българските участници в проучването - 53 срещу 43%.

Общо 59% от българите и 53% от останалите в ЕС определят като много важно опазването на околната среда. Донякъде важен е този въпрос за 32% от отговорилите у нас и 41% от останалите участници в допитването.

Всеки трети българин и всеки четвърти в ЕС е на мнение, че околната среда ще бъде по-чиста, ако се въведат по-строги закони и по-големи глоби. Почти всеки трети у нас (28%) и 16% от останалите в ЕС очакват проблемите да се решат с налагане на повече данъци на замърсителите.

Общо 30% у нас и 33% в ЕС са убедени, че промяната ще настъпи със съобразяване на личното поведение. Около 30% в ЕС и малко над 20% у нас са мнение, че са нужни промени в установените начини на производство и търговия, търсене на нови технологии и решения, повече информация за потреблението на енергия и за разделното събиране на сметта.

Общо 66% в ЕС и едва 23% от хората у нас в последните шест месеца са отделяли отпадъци за преработка. Пластмасовите стоки за еднократна употреба са избягвали 45% от гражданите на ЕС и 32% от хората у нас. Данните показват също, че мнозинството в ЕС (70%) и в нашата страна (60%) очаква решенията за околната среда да се взимат не на национално, а на европейско равнище.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.