Българите по хотелите у нас - колкото миналата година

Българите по хотелите у нас - колкото миналата година

Пренощувалите български граждани във всички места за настаняване през лятото на 2020 г. са над 1,44 млн., докато през същия период на миналата година в хотелите и къщите за гости с 10 и повече легла са били около 1,46 млн. или почти, колкото през тази. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) и Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), цитирани по време на първото заседания на Консултативния съвет по туризъм. В малките курорти по Южното Черноморие е регистриран ръст на туристите от 20 на сто.

По думите на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова основната цел на съвета ще бъде да се дискутират най-важните и неотложни теми, свързани с рестартирането на туризма. В състава му освен експерти от Министерството на туризма влизат над 60 авторитетни членове – ръководители и представители на туристическия бранш, работодателски и синдикални организации, национални курорти, сдружението на общините, образователната общност, неправителствения сектор и др., посочи тя.

Съветът ще дава експертни становища в съответствие с нормативните актове и стратегическите документи, а също и конкретни професионални казуси, за да може страната ни да се утвърди като конкурентна, здравословна и безопасна дестинация за туристите.

Николова отново припомни социално-икономическите мерки, които държавата предприе в помощ на бранша. Сред тях са пакетът от социално-икономически мерки е за близо 2 млрд. лв., дофинансиран с евросредства. От тях над 700 млн. лв. са безвъзмездни, другите са кредити и гаранции за кредити, изпълнявани чрез Българската банка за развитие и Фонда на фондовете.

Тристранният съвет за сътрудничество пък е одобрил над 54 мерки. Мярката 60/40 в помощ на бизнеса е достигнала до почти 200 хил. души, а за сектор туризъм – хотелиерство и ресторантньорство, се трансформира в 80/20. Одобрена бе субсидия от по 35 евро на седалка за чартърните полети. На 9% беше намален ДДС не само за ресторантьорство и кетъринг услуги, но и за ползване на спортни съоръжения. По Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" ще се окаже помощ на пострадали от пандемията туроператори и турагенти в рамките на 10 млн. лв. Също по ОПИК за подкрепа на микро- и малки предприятия над 27 хил. подадени проектни предложения са в процес на оценка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.