Българите песимисти за безработицата през 2021 г.

Българите песимисти за безработицата през 2021 г.

Българите са песимисти по отношение на безработицата в България през следващите дванадесет месеца. Мненията и на градското, и на селското население са по-скоро негативни. Това сочат данни от наблюдението на потребителите през месец октомври на Националния статистически институт (НСИ).

Общата оценка на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последата година бележи леко подобрение, заради което балансовият показател се покачва с 3.6 пункта. Докато жителите на градовете са оптимисти относно развитието й през следващите 12 месеца., песимизмът на тези от селата продължава да расте спрямо три месеца по-рано.

През месец октомври обаче по-голямата част от потребителите продължават да оценяват и икономическата ситуация у нас като неблагоприятна за спестяване, макар относителният им дял леко да намалява в сравнение с предишното тримесечие. Именно поради тази причина те не планират „покупка на кола“, „покупка или построяване на жилище (вила)“ и „подобрения в дома“ през следващите дванадесет месеца. Освен това продължават да считат, че през последната година има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо спрямо оценките, регистрирани при предходното наблюдение. Същевременно и инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

В сравнение с юли се наблюдава намаление на негативизма както в оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца, така и в прогнозите им за следващите дванадесет месеца.

През октомври 2020 г. общият показател на доверие на потребителите нараства с 0.8 пункта спрямо нивото си отпреди три месеца, което се дължи изцяло на повишеното доверие сред градското население.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.